Urmează o revoluție juridică în România? - 11 minute în urmă
Avertizare DNSC: Continuă tentativele de fraudă în numele ANAF - 22 minute în urmă
Înotătorii din Fărcașa au fost vizitați de Moș Crăciun! - 50 minute în urmă
Târgul Firmelor de Exercițiu „Rivulus Dominarum Tineret” s-a derulat la Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” din Baia Mare - 1 oră în urmă
Atelier de decorat globuri la Filiala Traian a Bibliotecii Județene - 1 oră în urmă
DanceLight Studio Baia Mare: Anul competițional la dans modern s-a încheiat pe podium! - 2 ore în urmă
,,Târg animal și concurs ecvestru,, la Seini, 13 decembrie 2025 - 3 ore în urmă
Sunteți invitați să îi cunoașteți pe participanții la Gala Caritabila „Fii Super Erou în Ring” - 3 ore în urmă
Iarna Băimăreană continuă cu seri speciale; Vezi programul acestui weekend - 3 ore în urmă
Dora Fântână explorează sinele în expoziția „Autoportretul – Imaginea de dincolo de sine” - 3 ore în urmă
Medicii trag un semnal de alarmă: „Fructele pot deveni periculoase pentru unii pacienți”
O femeie din Iași a fost internată în stare critică la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, după ce a consumat o cantitate mare de cireșe – aparent un gest banal, dar care i-a pus viața în pericol. Medicii spun că incidentul scoate la lumină un pericol ignorat de mulți: fructele de sezon, consumate în exces, pot avea consecințe grave pentru anumite categorii de pacienți.
Femeia suferă de diabet zaharat și insuficiență renală cronică, iar consumul masiv de cireșe i-a declanșat o formă severă de hiperpotasemie – acumularea excesivă de potasiu în sânge, care poate duce la tulburări grave de ritm cardiac și chiar stop cardiac. „Nivelul potasiului a ajuns la 7, o valoare extrem de periculoasă. Pacienta a prezentat bradicardie severă (ritm cardiac foarte lent), ceea ce a impus intervenție medicală imediată”, a explicat dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog.
Cine este în pericol?
Specialiștii avertizează în mod clar: persoanele cu insuficiență renală, aflate pe dializă, pacienții cu afecțiuni cardiace sau diabet trebuie să fie extrem de atenți la alimentele consumate în sezonul cald. Fructele, deși sănătoase în general, conțin potasiu în cantități mari – element pe care un organism cu rinichi afectați nu îl poate elimina eficient.
„Ceva ce este inofensiv pentru o persoană sănătoasă poate deveni letal pentru un pacient dializat. Cireșele, bananele, caisele, pepenele roșu – toate pot contribui la o creștere periculoasă a potasiului în sânge dacă nu sunt consumate cu prudență”, subliniază dr. Nistor.
Cazuri tot mai frecvente
Situația din Iași nu este singulară. În Galați, un bărbat a ajuns recent la spital cu blocaj intestinal sever, după ce a consumat două kilograme de cireșe cu tot cu sâmburi. A acuzat dureri abdominale, greață și vărsături. Medicii au fost nevoiți să intervină chirurgical.
Vasile Petrovan
















