14 decembrie – un an de la trecerea la cele veșnice a lui Mircea Diaconu - 46 minute în urmă
Prognoză meteo Maramureș – 14 decembrie 2025 - 2 ore în urmă
Înfrângere pentru Știința Explorări în ultimul meci oficial din acest an - 11 ore în urmă
Despre adversara României din barajul pentru CM 2026 – o radiografie în cifre - 12 ore în urmă
„O jucărie pentru o bucurie”, un demers al CS Minaur - 13 ore în urmă
Remiză acasă pentru CSM Sighet cu prima clasată - 13 ore în urmă
Ultima noapte a lui Nichita Stănescu - 14 ore în urmă
Victorie fără dureri de cap pentru CS Minaur cu „lanterna roșie” - 15 ore în urmă
Festivalul „Cum e datina străbună”, la Sighetu Marmației - 15 ore în urmă
Concurs de Kendama pentru tineri, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare - 17 ore în urmă
Noua delicatesă europeană oficializată de Comisia Europeană
Începând din 10 februarie, europenii au un nou ingredient pe lista oficială a alimentelor aprobate: pudra din larvele gândacului de făină (Tenebrio molitor). Decizia a fost oficializată de Comisia Europeană printr-un regulament semnat de Ursula von der Leyen și publicat pe site-ul oficial al instituției.
Astfel, firma franceză Nutri’Earth a primit exclusivitate pentru a introduce pe piață acest produs timp de cinci ani. Pudra, tratată cu radiații UV, va putea fi folosită ca ingredient într-o varietate de produse alimentare, de la brânzeturi și gemuri până la paste și pâine.
Așa-numitul concept de „Novel Food” (Alimente Noi) permite introducerea pe piață a produselor care nu au fost consumate în mod semnificativ înainte de 15 mai 1997, iar insectele par să fie noua tendință alimentară promovată de UE. Decizia vine în contextul unei strategii mai ample, Farm to Fork, prin care se încearcă reducerea impactului ecologic al producției tradiționale de proteine animale.
Deși Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) dă asigurări că pudra din viermi este „sigură”, reacțiile nu au întârziat să apară. În Parlamentul European, câțiva eurodeputați au încercat să blocheze măsura, considerând-o „o insultă pentru fermierii europeni”, însă fără succes. Între timp, în Polonia, batoanele proteice din greieri și snacks-urile cu viermi sunt deja disponibile la raft.
În timp ce Comisia Europeană vorbește despre sustenabilitate și inovație, rămâne de văzut cât de deschiși vor fi consumatorii europeni să includă aceste ingrediente în dieta lor zilnică. Până atunci, cel puțin un lucru e sigur: meniul viitorului devine din ce în ce mai… surprinzător.
Vasile Petrovan








