În Urmeniș se organizează concertul „Noi umblăm și colindăm” - 7 secunde în urmă
Suporterii naționalei au votat Golul Anului 2025 - 4 minute în urmă
Mircea Coșea, economist și profesor de renume, a murit la 83 de ani - 48 minute în urmă
Colindători în uniformă - 2 ore în urmă
Maternitatea Spitalului Județean „Dr Constantin Opriș” Baia Mare, acreditată în Categoria III A - 3 ore în urmă
Prognoza meteo Maramureș – 19 decembrie 2025 - 3 ore în urmă
19 decembrie 2013 – La Baia Mare fost inaugurat Atelierul Memorial Gheza Vida - 11 ore în urmă
Două intervenții ale salvamontiștilor maramureșeni în ultimele 24 de ore - 14 ore în urmă
Moș Crăciun, pompierii și dilema de la ISU - 15 ore în urmă
România achită o datorie veche de peste 30 de ani către Statele Unite - 15 ore în urmă
Salicilul, folosit la prepararea conservelor pentru iarnă, va fi retras din comerț
Salicilul care este folosit de gospodine pentru conservarea legumelor și fructelor va dispărea de pe rafturile magazinelor. Acidul salicilic are tradiție în bucătăriile românilor. Cumpărat în pachețele de circa 20 de grame din magazinele alimentare este folosit la prepararea gemurilor, compoturilor și a murăturilor. Conservele țin mai mult dacă-l presari în borcane. Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor atrage însă atenția că această substanță nu trebuie folosită în mâncare și a decis retragerea ei de pe piață.
Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA: „Este autorizat pentru a fi folosit în diverse produse cosmetice, în special cele pentru îngrijirea corpului, loțiuni de corp și așa mai departe. El nu este un aditiv alimentar.”
Potrivit raportului, acidul salicilic este absorbit rapid și distribuit în tot corpul. A fost detectat în țesuturile creierului, în ochi, în lapte și urină. Poate dura câteva zile până este eliminat. În cazul în care este consumat pe termen lung, irită mucoasa gastrică și poate afecta rinichii. Gospodinele mai folosesc și aspirină, dar nici aceasta nu este indicată.
Lăcrimioara ZOTA 












