O medalie de argint și trei de bronz pentru orientariștii Clubului Sportiv Școlar Baia Sprie la Campionatul Național pe Echipe - 9 minute în urmă
Denis Cupșe a pus din nou Maramureșul pe podium, de această dată la Festivalul Național Concurs de Muzică Populară „Domnica Trop” - 1 oră în urmă
17 medalii pentru Gold Stars Baia Mare la Naționalele de înot - 3 ore în urmă
Frumusețile Maramureșului: Rezervația naturală Iezerul Mare - 6 ore în urmă
Spectacolul „Blue Love” la Teatrul Municipal - 6 ore în urmă
Insieme Music Festival: Trei zile de muzică ușoară și populară în Baia Mare - 7 ore în urmă
Voucherele de vacanță vor fi impozitate cu 20% - 7 ore în urmă
Doi elevi de la „Șincai” calificați la etapa națioanală a Concursului „Coriolan Drăgulescu” - 7 ore în urmă
Zilele Revistei de Cultură „Nord Literar” - 8 ore în urmă
Maria Casandra Hauși și Grupul Folcloric „Horitoarele din Lăpuș”, invitați în cadrul Festivalului „La Poale de Țibleș” - 8 ore în urmă
Cum pot fi recunoscute roșiile din piață, tratate cu pesticide
Odată cu sosirea sezonului legumelor de primăvară, specialiștii avertizează asupra pericolului existent în piețe. Reprezentanții Autoritatății Naționale Sanitare, printr-o analiză recentă au constatat că, 40% dintre legumele românești au urme de pesticide iar în cazul fructelor, se depășește procentul de 58%, conform Capital. Pe piață se găsesc și roșii crescute natural dar, cumpărătorii trebuie să știe cum să le recunoască.
Cum facem diferența între o tomată naturală și una cu pesticide
Roșiile tratate cu pesticide sunt tari la palpare iar dacă sunt tăiate, se observă că sunt seci. Acestea rezistă până la două săptămâni.
O tomată netratată este perisabilă, suculentă și rezistă doar două, trei zile.
Pesticidele nu sunt prezente doar în coajă, pătrunzând până în miezul legumei. Ele sunt substanţe sau combinaţii de substanţe care au efecte negative pentru dăunătorii vii ai omului şi ai resurselor necesare vieţii omului. Pesticidele ajung în corpul omului pe multe căi, cele mai importante fiind consumul de alimente tratate / contaminate cu pesticide, consumul de apă potabilă contaminată. Pot pătrunde și prin respiraţie şi absorbţia prin piele. Consumul de alimente este de departe calea cea mai importantă, cu mult peste consumul de apă şi respiraţie.
Statisticile prezentate, precum şi urmările consumului de fructe şi legume pline de pesticide ne arată că situaţia este una de siguranţă naţională, date fiind problemele de sănătate pe care le poate genera.
Lăcrimioara ZOTA