Înfrângere pentru Știința Explorări în ultimul meci oficial din acest an - 7 ore în urmă
Despre adversara României din barajul pentru CM 2026 – o radiografie în cifre - 8 ore în urmă
„O jucărie pentru o bucurie”, un demers al CS Minaur - 9 ore în urmă
Remiză acasă pentru CSM Sighet cu prima clasată - 9 ore în urmă
Ultima noapte a lui Nichita Stănescu - 10 ore în urmă
Victorie fără dureri de cap pentru CS Minaur cu „lanterna roșie” - 11 ore în urmă
Festivalul „Cum e datina străbună”, la Sighetu Marmației - 11 ore în urmă
Concurs de Kendama pentru tineri, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare - 12 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Preocupările vieții ca motive care ne îndepărtează de chemarea lui Dumnezeu - 12 ore în urmă
Tinerii de la Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil” Târgu Lăpuș au avut parte de o experiență interactivă la Primăria Municipiului Baia Mare - 13 ore în urmă
Cum pot fi recunoscute roșiile din piață, tratate cu pesticide
Odată cu sosirea sezonului legumelor de primăvară, specialiștii avertizează asupra pericolului existent în piețe. Reprezentanții Autoritatății Naționale Sanitare, printr-o analiză recentă au constatat că, 40% dintre legumele românești au urme de pesticide iar în cazul fructelor, se depășește procentul de 58%, conform Capital. Pe piață se găsesc și roșii crescute natural dar, cumpărătorii trebuie să știe cum să le recunoască.
Cum facem diferența între o tomată naturală și una cu pesticide
Roșiile tratate cu pesticide sunt tari la palpare iar dacă sunt tăiate, se observă că sunt seci. Acestea rezistă până la două săptămâni.
O tomată netratată este perisabilă, suculentă și rezistă doar două, trei zile.
Pesticidele nu sunt prezente doar în coajă, pătrunzând până în miezul legumei. Ele sunt substanţe sau combinaţii de substanţe care au efecte negative pentru dăunătorii vii ai omului şi ai resurselor necesare vieţii omului. Pesticidele ajung în corpul omului pe multe căi, cele mai importante fiind consumul de alimente tratate / contaminate cu pesticide, consumul de apă potabilă contaminată. Pot pătrunde și prin respiraţie şi absorbţia prin piele. Consumul de alimente este de departe calea cea mai importantă, cu mult peste consumul de apă şi respiraţie.
Statisticile prezentate, precum şi urmările consumului de fructe şi legume pline de pesticide ne arată că situaţia este una de siguranţă naţională, date fiind problemele de sănătate pe care le poate genera.
Lăcrimioara ZOTA
















