Share
Mărturisiri din intervenția complicată: Salvatorii din Maramureș au reușit celor care aveau viață normală în Ucraina să le ofere o nouă șansă! 39 ore cumplite!

Mărturisiri din intervenția complicată: Salvatorii din Maramureș au reușit celor care aveau viață normală în Ucraina să le ofere o nouă șansă! 39 ore cumplite!

Mărturisiri din intervenția complicată: Salvatorii din Maramureș au reușit celor care aveau viață normală în Ucraina să le ofere o nouă șansă! 39 ore cumplite!

Toată atenția s-a îndreptat timp de aproape două zile asupra cazului ucrainenilor care au alergat din calea armelor în țara noastră prin aria montană înaltă de la frontiera de nord. Iată mărturisirea lui Dan Benga, șeful Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, despre lucrurile mai puțin știute din timpul acestei intervenții deosebit de complicate!

„39 ore… Cu frig (-10 grade noaptea), viscol, avalanșe, râuri de trecut, zăpadă în unele locuri care depășea 1 metru și jumătate dar, cu încăpățânarea și îndarjirea de a salva vieților unor oameni aflați într-un moment extrem de greu al vieții lor. A fost un grup mai mare dar unii nu au rezistat condițiilor potrivnice făcând cale întoarsă. Cei mai curajoși, 4 bărbați ucrainieni fugiți din calea războiului au dat, trecând frontieră în zona Munților Maramureșului, Vf Pop Ivan, peste provocarea vieții lor… Aceea de a supraviețui… Fără să fie pregătiți pentru asta.

Imediat după momentul alarmei dată de un aparținător al grupului, în seara de luni, 4 aprilie 2022, ora 22.30, s-a pus în mișcare o echipă extraordinară formată din șeful DSU, dr Raed Arafat, care pe tot parcursul intervenției a ținut legătura la fiecare oră din zi și din noapte cu echipele din teren, oferind tot sprijinul logistic de care salvatorii au avut nevoie, șeful CJSU, domnul prefect Rudolf Stauder, polițiști de frontieră (ITPF Sighetu Marmației), polițiști de la Poliția Națională (IPJ Maramureș), pompieri și paramedici de la ISU Maramureș, profesioniștii de la IGAV – echipajele de la Jibou și Târgu Mureș (piloți, copiloți, medici, mecanic trolist, paramedici), operatorii 112 de la STS Maramureș, translatori, voluntari, și nu în ultimul rând, salvatorii montani ai SPJ Salvamont Maramureș. Îndârjirea și încăpățânarea colegilor de la STS Maramureș și STS România de a reuși localizarea după multe informații primite de la aparținătorii grupului (au fost zeci de apeluri pe toată perioada misiunii), informații care s-au dovedit în cele mai multe cazuri a fi incorecte, perseverența polițiștilor de frontieră în a scotoci fiecare bucată de teren, determinarea tuturor lucrătorilor celorlalte agenții participante la misiune, precum și dăruirea și puterea salvatorilor montani, a făcut ca la capătul celor 39 ore… 3 oameni să fie salvați!

Iar acum ei sunt în viață! Plângând după ce au fost salvați, ei spuneau că au crezut că le-a venit sfarșitul… Probabil că acum nu mai contează nimic în afara faptului că cei trei au fost salvați și trăiesc! Nici apa rece prin care salvatorii au fost nevoiți să treacă, nici avalanșele care le puneau în pericol viețile, nici viscolul sau frigul, nici deznădejdea pe care au experimentat-o căutând grupul după informații greșite în zone în care nu era nimeni.

Din păcate pentru unul din cei 4 temerari drumul a luat sfârșit. Natura și muntele nu iartă. Și ne-a demonstrat-o încă o dată! Iar unul cei trei au avut norocul de a fi gasit de salvatori montani ucrainieni care au trecut granița solicitând să fie și ei primiți în echipa de intervenție pentru a da ajutor, reușind cu hainele și experiența lor de munte să îl țină pe bărbatul de 33 ani în viață pana la sosirea salvatorilor care l-au evacuat.

Ar fi multe de scris despre ceea ce s-a întamplat dar cuvintele sunt prea sărace. Ceea ce e cel mai important este că trei oameni, trei cetățeni ucrainieni fugiți din patria lor (ca urmare a evenimentelor triste cu care se confruntă țara vecină), din casele lor (unde pana acum 2 luni aveau o viață normală ca fiecare dintre noi), au fost salvați, trăiesc și au o nouă șansă la viață! Datorita unor….eroi…ar spune mulți ! Noi le spunem simplu…OAMENI! Care și-au facut doar datoria! Aceea de a salva vieți! RESPECT!”, arată managerul Dan Benga, SPJ Salvamont Maramureș. Vezi imaginile atașate articolului! Dar vezi și cele din primul articol!

C.Ț.

Citește și

Intervenție complicată la frontiera nordică a Maramureșului: Filmul acțiunii derulate acum în sistem integrat, pe Vârful Pop Ivan! Starea celor 4 identificați!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu