Share
Guba, cea mai importantă piesă de port din sezonul rece în Maramureș; Marița Grigor din Chiuzbaia: „Îi mult de lucru până faci o gubă”

Guba, cea mai importantă piesă de port din sezonul rece în Maramureș; Marița Grigor din Chiuzbaia: „Îi mult de lucru până faci o gubă”

Cea mai importantă piesă de port din sezonul rece în Maramureș este guba. O poartă femeile, copiii, bărbații, indiferent de vârstă. Materia primă folosită pentru prelucrare este lâna toarsă gros, în culoarea sa naturală, albă, sură sau neagră.

Cu ajutorul Centrului Culturii Tradiționale Maramureș (Maria Mirela Poduț) aflăm ce spune Marița Grigor din Chiuzbaia despre gube și cum se fac acestea.

„Îi mult de lucru până faci o gubă. Prima dată se pregătește lâna. După ce tunzi oile primăvara, lâna trebe spălată, pusă de-a moi în apă caldă, zolită bine în covată. După ce o scoteam trebuia limpezită până mere apa limpede di pă ié.

Apoi o întindem pă garduri să să uște, apoi scălmânată, apoi dată pân hrebân, apoi o parte o pui de caiere. Pui caiere și torci. Apoi trebe țăsută. După țăsut trebe prinși lații tăți cu ață și duși la vâltoare. Acolo umblă 4-5-8 ore, care cum, nu scad toate la fel. Dup-aceie o croim și o coasem tăt cu ață de lână toarsă. Se coase cu mâna. La alea cu bdiți, se pune bdițu manual, tăt la 3-4 rânduri să pune bdițu cât ține tiara de lată, e lucru migălos da ies foarte frumoase.

Vara să întreține foarte greu o gubă. Îi musai spălată măcar o dată și pusă la soare. Să spală la vâltoare. E foarte greu cu moliile, mai demult punem frunze de nuc, bosâioc pân ele, le miști de ici-colo, nu le lași luni de zile împăturate.”

Foto: Felician Săteanu


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu