Share
Gherasim Cârtiță, personajul de legendă al satului Ungureni; Cântă la fluier, taragot și vioară, fiind un bun cunoscător al repertoriului muzical lăpușenesc

Gherasim Cârtiță, personajul de legendă al satului Ungureni; Cântă la fluier, taragot și vioară, fiind un bun cunoscător al repertoriului muzical lăpușenesc

În Maramureș trăiesc încă numeroși oameni de legendă, care prin modul lor de viață, prin povestea lor ne fascinează. Un exemplu în acest sens este Gherasim Cârtiță, personajul de legendă al satului Ungureni, din Țara Lăpușului.

Potrivit Centrului Culturii Tradiționale Maramureș, acesta a fost atras din copilărie de horile auzite de la mama sa prin casă, la stână, la muncile câmpului, la nunți, la clăci și șezători. De asemenea, a învățat să cânte la fluier, taragot și vioară, fiind apreciat în comunitate ca un bun instrumentist, cunoscător al repertoriului muzical lăpușenesc. A confecționat fluiere și taragoturi după priceperea lui, fiind mândru de faptul că două dintre ele au ajuns în colecția de instrumente a profesorului dr. Ovidiu Papană.

Gherasim Cârtiță a fost nelipsit de la manifestările tradiționale ale satului, nunți, botezuri, clăci, șezători, Sâmbra oilor. Şi-a reprezentat cu onoare satul natal la festivalul concurs „Horea în grumaz”, de la Târgu Lăpuș. Pe lângă toate astea, a construit și peste 40 de case în satul său natal. A săpat fântâni și a învățat să găsească locul unde se afla apa.

„Îs bătrân și am făcut o fântână în Costeni pă deal. Șî baba o zâs: „la cine faci fântâna?” O zâs c-o pus patru ligheane de lână uscată în ele și le-o pus cu gura în jos. Și unde s-o udat mai tare, acolo s-o făcut fântâna. Și mai încolo o zâs că este un izvor și iese ca pumnu apa. Api am ptietrit-o repide și mi-o mulțumit femeia, că o zâs că atâta apă are că poate duce tot satu. De-acoale încolo am făcut și eu cu ligheane cum mi-o zâs baba ceie”, povestește maramureșeanul.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu