Share
Juniorul Traian Tuș, medalie de argint la Olimpiada Internațională de Astronomie a seniorilor

Juniorul Traian Tuș, medalie de argint la Olimpiada Internațională de Astronomie a seniorilor

În perioada 18-26 octombrie, la Piatra Neamț s-a desfășurat a 24-a ediție a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie. Au participat peste 150 de concurenți din 21 de Participanții au avut de susținut trei probe. Probele teoretică și practică au avut loc la Colegiul Naţional ”Petru Rareş”, iar cea observațională – pe stadionul ”Ceahlăul”.

”Cea mai interesantă – dar și mai stresantă – pentru elevi este proba observaţională, pentru că într-un timp foarte scurt trebuie să identifice cu telescopul diferite corpuri cereşti” – a precizat academicianul rus Mihail Gavrilov, preşedintele Consiliului de Coordonare a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie.

Băimăreanul Traian Tuș, un abonat al olimpiadelor și al premiilor obținute în aceste întreceri,  a depășit cu bine stresul invocate de academicianul rus și a obținut medalia de argint la această ediție a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie. Adică aceeași medalie pe care a aobținut-o anul trecur în Sri Lanka, atâta doar că atunci a concurat la juniori. Cum regulamentul prevede că un deținător de medalie în concursul juniorilor, nu poate participa la altă ediție a aceste secțiuni a olimpiadei, în acest an s-a înscris la secțiunea seniori, concurând cu elevi și din clasa a XII-a.

Reamintim că Traian Tuș este abia boboc, fiind elev în clasa a IX-a B la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” din Baia Mare. Pe partea de astronomie e pregătit de profesorul Lucian Stoian la Centrul de Excelență al Colegiului  Național ”Vasile Lucaciu”. Cu atât mai prețioasă este medalia obținută în aceast context,

1 Comentariu în această postare

  1. felicitari!

    Răspunde

Lasă un comentariu