Florica Bud – vocea literară a Maramureșului – a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Baia Mare - 5 ore în urmă
Accident cu un rănit în Rona de Sus - 6 ore în urmă
Paula Andreica a obținut premiul I la Festivalul-concurs regional de interpretare vocală „Porolissum” - 7 ore în urmă
Eliberarea cărților electronice de identitate se poate solicita de acum și în Sighet - 8 ore în urmă
O femeie însărcinată a fost ucisă de partenerul care a refuzat să accepte despărțirea - 9 ore în urmă
Bogdan Ivan a anunțat că România devine noul arsenal al Europei - 9 ore în urmă
Un tânăr s-a oprit cu mașina în albia râului Mara. Avea peste 1 mg/l alcool pur în aerul expirat - 10 ore în urmă
Tineri maramureșeni, visați la propria casă? - 10 ore în urmă
Muzeul Satului din Baia Mare a găzduit activitatea „Eminescu – poet național și lumea satului românesc tradițional” - 12 ore în urmă
Sportivi din cadrul A.C.S. Athletic Târgu Lăpuș, pe podium la Campionatele Naționale Masters de Cross- country 8km - 12 ore în urmă
Rezultate foarte bune obținute de Academia de Șah Maramureș la Festivalul Pegas – Summer din Cluj
Municipiul Cluj a găzduit sâmbătă, 7 iunie, a 2-a ediție a Festivalului Pegas – Summer, competiție de șah rapid organizată pe 3 secțiuni: sub 8 ani, sub 10 ani și Open.
Seriozitatea organizatorilor, condițiile bune de joc, Festivalul Jazz in the Park, premiile, revederea cu premii au fost câteva dintre motivele care au reunit un număr de 107 participanți, printre aceștia regăsindu-se și reprezentanți ai Academiei de Șah Maramureș.
„În grupa “bobocilor” a evoluat cu mult curaj Teodora Pintea, dovedind certe calități șahiste și o capacitate crescută de învățare. În cele 8 runde jucate, ea a colecționat 7 victorii care i-au permis să se impună autoritar în competiția feminină.
Chiar și în clasamentul general s-a plasat a 2-a, la egalitate de puncte cu un sportiv clujean. Dincolo de rezultate, care pot veni ca o confirmare pentru capabilitățile ei, ne bucură pasiunea cu care privește acest minunat joc al regilor și reginelor.
În grupa celor sub 10 ani am avut 3 reprezentanți, aceștia acaparând întreg podiumul final și dovedind că împreună se pot motiva și ajuta să progreseze mai repede. Câștigătorul a fost Răzvan Bercu, acesta conducând cursa în integralitate și făcându-i un frumos cadou mamei sale cu ocazia aniversării zilei de naștere.
Medaliatul cu argint a fost Eric Fodor (dublă legitimare cu CSS Târgu Mureș), cei 2 copii isteți având multe elemente comune: la antrenamente arată implicare și au făcut progrese semnificative, Elo-urile de care dispun nu reflectă nivelul de cunoștințe teoretice, o anumită lipsă de încredere îi face adeseori să gândească mai mult, să aibă rețineri în a efectua anumite mutări mai riscante. Ambii au potențialul de a obține rezultate net superioare într-un interval relativ scurt de timp.
Pe locul al 3-lea s-a clasat Rareș Foral, un puști care, dincolo de inteligența generală, pare să aibă și calități specifice șahului. Logica, dar și creativitatea manifestate în cadrul antrenamentelor ar trebui întărite însă de studiu individual și de participarea la mai multe competiții, aspect care ar putea să acționeze și ca un combustibil motivațional.
În secțiunea principală au evoluat 6 puști din cadrul Academiei de Șah Maramureș, dar și veșnic tânărul Vasile Năsui.
Cei 3 copii având dublă legitimare cu LPS Satu Mare, Marian Mureșan, Alex Pașca și Andrei Năsui, au strâns 5 puncte, confirmând nivelul bun valoric la care se află. Marian a și obținut premiul cuvenit celui mai bun junior sub 14 ani, însă, ținând cont de pasiunea, talentul, cunoștințele șahiste de care dispune, cu o mai bună concentrare pe perioada întregii partide, poate face un salt impresionant.
Deși are doar 11 ani, Alex dovedește o maturitate incredibilă pentru vârsta lui, privește șahul cu maximă seriozitate, este bine ancorat pentru o activitate sportivă de succes. Dacă va munci cel puțin la fel de serios, viitorul sună teribil de bine pentru Alex.
Andrei se îmbunătățește constant și sigur, printr-un joc stabil și bine închegat. Probabil o apetență mai mare pentru risc, ieșirea din zona de confort, l-ar ajuta să accelereze progresul șahist.
Ceilalți 3 puști au încheiat unul lângă celălalt în clasament, acumulând fiecare 3,5 puncte. Răzvan Popa (dublă legitimare cu CSS Târgu Mureș) a făcut un salt calitativ uriaș de la începutul anului. Îmbucurător că această învățare se vede deja și la nivel de Elo, 239 de puncte fiind zestrea strânsă față de luna ianuarie.
Aris Guo e cel mai nou venit în comunitatea Academia de Șah Maramureș, însă se evidențiază prin participarea activă la antrenamente, dar și prin studiul individual la care este dispus. Lipsa de experiență șahistă e vizibilă, însă capacitatea crescută de învățare, ușurința prin care pricepe aspectele mai complexe ale acestui sport îl vor ajuta să recupereze.
Tudor Jacodi se îmbunătățește evident în cadrul antrenamentelor, însă la concurs pare un jucător de moral. Ne bucurăm că, după un început dezamăgitor, a găsit resursele interioare să încheie cu un rezultat decent competiția.
În grupul celor cu 3,5 puncte, cel mai bine s-a clasat Vasile Năsui. El a avut un start foarte bun, însă a mai scăzut ulterior ritmul. Oricum, e o sursă de inspirație pentru cei mai mici”, transmit reprezentanții Academiei.
Felicitări tuturor și mult succes în continuare!