Juniorii 3 de la AH Minaur au jucat un meci cu părinții - 22 minute în urmă
Alertă pe traseele din Munții Gutâi: doi turiști salvați după întâlnirea cu doi pui de urs - 24 minute în urmă
Tractoare la Bruxelles și negocieri în culise: miza uriașă a acordului UE–Mercosur - 1 oră în urmă
Este posibil astăzi Umanismul? (foileton 4) - 2 ore în urmă
În Urmeniș se organizează concertul „Noi umblăm și colindăm” - 2 ore în urmă
Suporterii naționalei au votat Golul Anului 2025 - 3 ore în urmă
Mircea Coșea, economist și profesor de renume, a murit la 83 de ani - 3 ore în urmă
Colindători în uniformă - 4 ore în urmă
Maternitatea Spitalului Județean „Dr Constantin Opriș” Baia Mare, acreditată în Categoria III A - 5 ore în urmă
Prognoza meteo Maramureș – 19 decembrie 2025 - 6 ore în urmă
Horitoarele din Lăpuș, în albumul de fotografie „Bucătăria Hoinară”
Recent, fotograful bucureștean Răzvan Voiculescu a venit din nou în Maramureș, în căutare de personaje și gusturi autentice. Până acum, acesta a lansat mai multe albume de fotografie denumite „Bucătăria Hoinară”.
Acestea nu conțin rețete, ci mai degrabă întâlniri cu oameni din toate regiunile țării noastre. „«Bucătăria Hoinară», trilogie de albume de fotografie (2010-2022), are ca subiect o călătorie gastronomică în spațiul rural românesc. O călătorie dedicată descoperirilor și a întâlnirilor; între oameni, bucătării, socăcițe, ingrediente și locuri – fiecare cu povestea și aroma sa.
Albumul adună în paginile sale aceste povestiri, punând accent pe gusturile și aromele locale, dar și pe personajele care și-au conservat bucătăriile autentice, fapt foarte rar întâlnit în zilele noastre. Albumul este dedicat artei fotografice și are un «spirit foarte românesc»”, precizează Răzvan Voiculescu.
În paginile celui de-al treilea album apar și maramureșeni (la fel ca și în celelalte două). Printre aceștia se numără și Horitoarele din Lăpuș.

„Trilogia de albume de fotografie «Bucătăria Hoinară» reprezintă o «călătorie gastronomică în spațiul rural românesc». O echipă pasionată și dornică de a promova povești ale oamenilor care și-au păstrat tradițiile, bucătăriile de odinioară și mai ales rețetele locale a ajuns și în județul Maramureș, incluzând rețete și oameni de poveste ale acestei regiuni.
În luna noiembrie a anului 2022 am fost extrem de încântată să aflu că Răzvan Voiculescu împreună cu echipa ajunge și în Țara Lăpușului, locul meu de suflet, și astfel, i-am recomandat să poposească și în bucătăria Horitoarelor de la Lăpuș, pentru a descoperi rețete tradiționale, dar și câteva femei din comuna Lăpuș care promovează tradițiile, gastronomia și folclorul din zonă.
Această trilogie pune accent pe gusturile și aromele locale, dar și pe personajele care au reușit de-a lungul timpului să își păstreze bucătăriile autentice. De asemenea, paginile albumelor conțin scurte texte în română/engleză. Sper ca în anul 2024, echipa «Bucătăria Hoinară» să ajungă și la Baia Mare pentru lansarea acestor albume, realizate într-un mod atât de deosebit.
Printre bucătăriile în care a poposit Răzvan Voiculescu împreună cu echipa se numără și bucătăria de la Chiuzbaia, a doamnei Marița Grigor, dar și a olarului, Daniel Leș de la Baia Sprie”, a declarat Gabriela Filip, muzeograf și fiică a satului Lăpuș.
Felicitări lui Răzvan Voiculescu și întregii echipe „Bucătăria Hoinară”!
Lavinia-Codruța HERMAN
Sursa foto: Bucataria Hoinara – photography by razvan a. voiculescu

















