Share
Imunoglobulina e așteptată să sosească în această săptămână la spitalul băimărean

Imunoglobulina e așteptată să sosească în această săptămână la spitalul băimărean

Criza de imunoglobulină, care a condus la decesul  unei  femei din Alba, se face simţită şi în Maramureş. Contribuie la această criză și faptul că Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare are un singur furnizor pentru acest medicament: Compania Naţională Unifarm care, de altfel, este unicul distribuitor din ţară. Problemele cu aprovizionarea au început din luna august 2017.

Farmacia Spitalului achiziţionează Imunoglobulina pentru administrare intravasculară, atât pentru pacienţii incluşi în Programe Naţionale de Sănătate („Boli neurologice degenerative inflamator imune”,  „Sindrom de imunodeficiență primară”), cât şi pentru pacienţii internaţi, aflaţi în stare gravă, imunodeprimaţi şi cu alte patologii asociate. Pacienţii cu afecţiuni autoimune sunt dependenţi de imunoglobulină, substanţă ce conține anticorpi pentru creșterea imunității.

În prezent şase pacienţi sunt incluşi în programele naţionale de sănătate și au nevoie de acest medicamant. Însă, în fiecare lună mai e nevoie de un stoc mediu de 50 de doze de imunoglobulină, pentru pacienţii internaţi care au imunitate scăzută şi care necesită administrarea de urgenţă a acestei substanţe.

„Ca urmare a intensei corespondențe purtate cu furnizorul, CN  UNIFARM ne-a  comunicat că urmează să distribuie săptămâna aceasta toate cantităţile comandate. În această perioadă, tratamentele pacienţilor au fost asigurate din stocurile existente şi din colaborarea cu alte spitale” –  a declarat ec. Sorina Pintea, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu