Papa Francisc a fost înmormântat astăzi în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma - 9 ore în urmă
Karatiștii din Fărcașa au obținut rezultate frumoase la ediția a XXV-a a Campionatului Interjudețean de Karate Shotokan - 9 ore în urmă
Evenimente importante pe agenda Consiliului Local Baia Mare - 11 ore în urmă
Părintele Irineu Bârle de la Mănăstirea Prislop, cetățean de onoare al comunei Boiu Mare; Este foarte cunoscut și iubit pentru activitatea sa spirituală, socială și culturală - 11 ore în urmă
Îndrăgita artistă Paula Seling, propusă pentru a primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Baia Mare - 11 ore în urmă
Un patriot cu buget de Hollywood - 12 ore în urmă
Suzana și Daciana Vlad, gemenele folclorului maramureșean, invitate în cadrul evenimentului „Glasuri Pascale” - 13 ore în urmă
Cinematograful Borșa va găzdui premiera filmului „Legenda Castelului din Ardud” - 13 ore în urmă
La Teatrul Municipal Baia Mare se joacă spectacolul „reACȚIUNE – o fandacsie muzicală” - 14 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Meditație la Duminica Sfântului Apostol Toma - 14 ore în urmă
Statele Unite au suspendat ridicarea vizelor pentru români. Eșec diplomatic colosal
Pe 25 martie 2025, Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite (DHS) a anunțat revizuirea includerii României în Programul Visa Waiver (VWP), subliniind necesitatea respectării cerințelor stricte de securitate impuse de acest program. Ca urmare, implementarea Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriilor (ESTA) pentru cetățenii români a fost suspendată pe o perioadă nedeterminată.
„Guvernul SUA revizuiește recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver pentru a asigura respectarea cerințelor stricte de securitate ale VWP. În timpul acestei revizuiri, Statele Unite suspendă punerea în aplicare a Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriilor (ESTA) pentru cetățenii români. Această pauză va rămâne în vigoare până când Statele Unite își finalizează revizuirea. Românii care doresc să călătorească în Statele Unite în scopuri turistice sau de afaceri pe termen scurt trebuie să solicite în continuare viza de neimigrant („B”) corespunzătoare la o ambasadă sau consulat al Statelor Unite”, se preciza în comunicatul oficial. Decizia survenea într-un context politic complex, marcat de revenirea administrației Trump la Casa Albă pe 20 ianuarie 2025.
Un factor important în această hotărâre pare a fi absența unei conexiuni directe între oficialii români și noua administrație de la Washington. Președintele interimar al României nu are contacte directe cu factorii de decizie americani, iar premierul a interacționat preponderent cu reprezentanții administrației anterioare. De asemenea, Ambasada României la Washington a fost percepută ca având legături mai strânse cu Partidul Democrat, ceea ce a influențat negativ dialogul cu noua conducere republicană a SUA.
Pe fondul anulării scrutinului prezidențial și al preocupării administrației Trump pentru probleme globale precum relațiile cu Canada, Mexic, Groenlanda, Europa sau China, subiectul vizelor pentru români pare să fi devenit o prioritate secundară. De asemenea, Statele Unite adoptă o abordare pragmatică, iar administrația actuală tinde să reevalueze toate deciziile luate de fosta conducere democrată, inclusiv includerea României în programul VWP.
La București, reacțiile oficiale nu au întârziat să apară. Premierul Marcel Ciolacu continuă să susțină că revizuirea programului este o „măsură strict tehnică” și face parte dintr-un proces mai amplu de reevaluare a riscurilor la adresa securității SUA.
Pe de altă parte, liberalii sugerează că decizia Statelor Unite este doar temporară și că România a îndeplinit toate criteriile necesare pentru a rămâne în programul Visa Waiver. Ei mai atrag atenția că partidele suveraniste din România au început să folosească subiectul în scop politic, subminând astfel interesele țării.
Analiza mai profundă a situației indică însă faptul că lipsa unui lobby activ la Washington a avut un impact semnificativ. Relațiile bilaterale au fost afectate de schimbările de administrație, dar dacă România nu reușește să construiască rapid un dialog cu noii decidenți, există riscul ca inclusiv prezența bazelor militare americane de la Deveselu și Mihail Kogălniceanu să fie reconsiderată. Administrația Trump este orientată spre afaceri și acțiune strategică, iar România trebuie să se adapteze noii paradigme politice pentru a-și menține poziția de partener de închidere al SUA, spun analiștii politici.
Astfel, deși suspendarea accesului la programul Visa Waiver este percepută de noi ca fiind o măsură nedreaptă, soluția salvatoare nu constă în reproșuri la adresa administrației Trump, ci într-o abordare pragmatică, prin intensificarea dialogului diplomatic și consolidarea relațiilor bilaterale. Avem însă astfel de oameni politici?
Vasile Petrovan