Share
Sărbătoarea tradițiilor străvechi în Rozavlea: Ruptul sterpelor la Stâna Perța

Sărbătoarea tradițiilor străvechi în Rozavlea: Ruptul sterpelor la Stâna Perța

La invitația familiei Vasile Ștef care sunt administratorii Stânei Perța, președintele PSD Maramureș, Gabriel Zetea, ing. Marian Condrat, candidatul PSD Maramureș pentru Primăria Rozavlea dar și alți membri social-democrați din Rozavlea au participat la Ruptul Sterpelor. Aceasta este o sărbătoare pastorală străveche ce redă unele dintre cele mai frumoase tradiții ale Maramureșului și care reunește comunitatea în jurul credințelor populare transmise din generație în generație.

Evenimentul a început cu măsurișul oilor, după care animalele și păstorii care urmează să se îngrijească de ele au primit binecuvântarea preotului, marcând astfel trecerea la pășunatul de vară. Pe lângă aspectele ritualice, sărbătoarea a fost însoțită de cântec, joc și voie bună, dar și de bucatele tradiționale, elemente ce însoțesc fiecare moment de sărbătoare în Maramureș. Atmosfera a fost una de sărbătoare și comuniune, maramureșenii reunindu-se cu drag pentru a celebra aceste datini străvechi. ”Sunt bucuros să fiu parte a unei echipe care susține perpetuarea acestor frumoase tradiții și, totodată, mândru de respectul profund al comunității rozăvlenilor pentru datinile lor străbune,” a declarat ing. Marian Condrat, candidatul PSD Maramureș pentru Primăria Rozavlea.

A fost o adevărată plăcere să mă aflu în mijlocul oamenilor, să particip la ritualuri și să mă bucur de ospitalitatea lor excepțională. Gustul autentic al preparatelor din oaie pe care le-am savurat aici nu va fi ușor de uitat și pentru asta vreau să le mulțumesc din suflet gazdelor noastre pentru căldura și generozitatea cu care ne-au primit și ne-au omenit. Sunt încrezător că după alegerile din 9 iunie, fiecare localitate din comuna Rozavlea va beneficia de tot respectul și suportul necesar din partea administrației locale și județene, pentru a oferi fiecărui cetățean o viață mai bună, în armonie cu tradițiile și valorile noastre”, a declarat și președintele PSD Maramureș, deputatul Gabriel Zetea, candidat pentru președinția Consiliului Județean.

Evenimente de acest fel sunt esențiale pentru păstrarea identității culturale și pentru întărirea legăturilor comunitare, demonstrând încă o dată importanța tradițiilor în viața cotidiană a maramureșenilor.

CMF: 21240002


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu