Alertă cu bombă la Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj - 1 oră în urmă
Minivacanță cu final decisiv – 4 Mai, ziua votului - 3 ore în urmă
Protos. Serafim Bilț, Eclesiarhului Catedralei Episcopale din Baia Mare, distins cu Ordinul „Crucea Sfântul Iosif Mărturisitorul” - 3 ore în urmă
Flashmob organizat pe Câmpia Tineretului din Baia Mare, cu ocazia Zilei Internaționale a Dansului - 4 ore în urmă
Parcarea de pe Gheorghe Șincai din Baia Mare – teren public sau măr al discordiei? - 6 ore în urmă
Prognoza Meteo - 6 ore în urmă
De la catedra universitară la cimitirul Săracilor din Sighet - 7 ore în urmă
Papa Francisc a fost înmormântat astăzi în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma - 16 ore în urmă
Karatiștii din Fărcașa au obținut rezultate frumoase la ediția a XXV-a a Campionatului Interjudețean de Karate Shotokan - 16 ore în urmă
Evenimente importante pe agenda Consiliului Local Baia Mare - 18 ore în urmă
Rusia acceptă armistițiul…… dar atacă Kievul
La mai bine de trei ani de la începerea conflictului din Ucraina, o nouă turnură a avut loc în discursul internațional privind războiul, cu ocazia convorbirii telefonice dintre Vladimir Putin și Donald Trump. Din nefericire, declarațiile de după acest dialog au stârnit mai multe întrebări decât clarificări, în special în legătură cu termenii armistițiului propus de Rusia.
Astfel, după mai bine de o oră și jumătate de discuție, Putin a fost de acord să ofere un „armistițiu limitat” de 30 de zile, o măsură ce vizează în mod special oprirea atacurilor asupra infrastructurii energetice ucrainene. Casa Albă și Kremlinul au transmis aceeași informație, declarând că acest armistițiu reprezintă un prim pas spre o încetare a focului completă. Cu toate acestea, în ciuda declarațiilor aparent conciliatoare, la doar câteva ore după încheierea convorbirii telefonice, Rusia a continuat atacurile asupra Kievului. Iar acum, cetățenii ucraineni se întreabă dacă aceste declarații sunt pur și simplu o mișcare strategică din partea Moscovei sau un simplu joc de imagine, menit să arate un angajament fals față de pace.
Ce să înțelegem din acest amestec de cuvinte și fapte contradictorii? Cum să interpretăm anunțul despre armistițiul de 30 de zile, urmat de bombardamentele asupra capitalei Ucrainei? Este posibil ca Putin să folosească această tactică de a părea deschis negocierilor, dar, în realitate, să continue agresiunea militară, camuflând intențiile sale reale? Poate că, în spatele acestor promisiuni de pace, există doar încercarea de a câștiga avantaje strategice și de a-și întări poziția în cadrul negocierilor internaționale.
Așadar, întrebarea rămâne: este aceasta o tentativă de a induce în eroare opinia publică și a pune presiune pe Ucraina sau chiar o metodă de a-i manipula pe cei din Occident, în frunte cu Donald Trump?
Vasile Petrovan