Alertă cu bombă la Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj - 52 minute în urmă
Minivacanță cu final decisiv – 4 Mai, ziua votului - 2 ore în urmă
Protos. Serafim Bilț, Eclesiarhului Catedralei Episcopale din Baia Mare, distins cu Ordinul „Crucea Sfântul Iosif Mărturisitorul” - 3 ore în urmă
Flashmob organizat pe Câmpia Tineretului din Baia Mare, cu ocazia Zilei Internaționale a Dansului - 4 ore în urmă
Parcarea de pe Gheorghe Șincai din Baia Mare – teren public sau măr al discordiei? - 6 ore în urmă
Prognoza Meteo - 6 ore în urmă
De la catedra universitară la cimitirul Săracilor din Sighet - 6 ore în urmă
Papa Francisc a fost înmormântat astăzi în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma - 15 ore în urmă
Karatiștii din Fărcașa au obținut rezultate frumoase la ediția a XXV-a a Campionatului Interjudețean de Karate Shotokan - 15 ore în urmă
Evenimente importante pe agenda Consiliului Local Baia Mare - 17 ore în urmă
Propunere legislativă: Limitarea cheltuielilor lunare la jocurile de noroc pentru prevenirea dependenței
Un proiect legislativ recent, extrem de optimist, propune limitarea sumelor cheltuite lunar la jocurile de noroc la maximum 10% din veniturile realizate în luna anterioară. Această măsură vizează atât jocurile de noroc online, cât și cele desfășurate în sălile fizice, având ca scop prevenirea cheltuielilor excesive, a acumulării datoriilor și a dependenței de jocuri de noroc.
Responsabilități și mecanisme de control
Pentru jocurile de noroc online, instituțiile financiar-bancare care administrează conturile jucătorilor vor fi responsabile de respectarea acestei limite. În cazul sălilor de jocuri fizice, operatorii vor verifica soldul disponibil al jucătorilor printr-o platformă pusă la dispoziție de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și vor raporta în timp real sumele cheltuite de fiecare jucător.
Sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor
Instituțiile financiare care nu implementează măsurile de blocare a plăților ce depășesc limita impusă riscă amenzi de până la 1% din cifra de afaceri anuală. Operatorii de jocuri de noroc care nu respectă aceste prevederi pot primi amenzi cuprinse între 200.000 și 500.000 de lei, iar la a doua abatere se poate dispune anularea licenței.
Utilitatea și impactul propunerii legislative
Adoptarea acestei măsuri ar putea contribui la reducerea numărului de persoane afectate de dependența de jocuri de noroc, limitarea pierderilor financiare și protejarea categoriilor vulnerabile. Reglementarea strictă a activităților de jocuri de noroc este esențială pentru protejarea interesului public.
În plus, fondurile colectate din sancțiuni vor fi alocate programelor de prevenție și educație financiară, gestionate de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, în colaborare cu ANAF.
Implementarea acestei propuneri legislative ar putea conduce la un mediu mai sigur și mai responsabil în domeniul jocurilor de noroc, protejând atât jucătorii, cât și societatea în ansamblu. Rămâne de văzut, însă, în ce măsură aceasta va putea fi implementată cu adevărat, având în vedere provocările administrative și de aplicare care ar putea apărea în practică.
Vasile Petrovan