Share
Parlamentari social-democrați maramureșeni, decisivi pentru căderea Guvernului Dăncilă (GALERIE FOTO)

Parlamentari social-democrați maramureșeni, decisivi pentru căderea Guvernului Dăncilă (GALERIE FOTO)

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă avea nevoie de 233 de voturi ca să fie adoptată. Dacă erau doar 232, moțiunea pica. Dar ea a obținut 238 de voturi, mai multe chiar decât numărul celor care semnaseră pentru moțiune. S-a ajuns la această cifră și pentru că au fost câțiva parlamentari social-democrați care au votat împotriva propriului partid. Poate o reminiscență de pe vremea când PSD și-a trântit propriul guvern, cel condus de Sorin Grindeanu.

Cel puțin patru se cunosc: liderul TSD, Gabriel Petrea ( fost ministru și lider TSD; vezi foto în galerie)  deputatul Mihăiță Găină (fin de fost ministru; al Agriculturii, Petre Daea, trecut deja la neafiliați)  și maramureșenii Sorin Ovidiu Marius Bota (deputat) și Iustin Talpoș (senator). Bine, o să ziceți că Talpos nu mai e nici de la PMP, nici de la UNPR, nici de la PSD (ultimul grup parlamentar din care acesta a făcut parte). Vă reamintim cu cât tam-tam a fost primit Talpoș în organizația PSD Baia Mare (vezi foto în galerie). Probabil că Talpoș și-o fi luat tălpășita când nu s-a respectat promisiunea de a i se da pe mână organizația municipală. Dar priviți imaginea și spuneți că nu e convingătoare: încă un pesedist sub soare!

Oricum, președintele organizației județene a PSD a mușcat-o de două ori: o dată cu Talpoș și acum cu Sorin Bota. Pentru a-l face să se răzgândească și să-l determine să  nu voteze moțiunea (pe care Bota o și semnase), managerul PSD-ului maramureșean (ba chiar al regiunii de Nord-Vest) s-a dus special în capitală. Și a obținut ceva: un selfie cu Sorin Bota, făcut în fața Guvernului (vezi foto în galerie). Deci nu se poate spune că a mers degeaba la București. Desigur, dacă am fi răutăcioși, am putea spune că și-au făcut acel selfie, ca să fie o piedică în calea uitării vremurilor când cei doi încă mai erau la putere.

Dar să facem un calcul: din 238 (voturile cu care a trecut moțiunea) scădem 232 (pragul la care mențiunea era respinsă și obținem 6 voturi, cele care au înclinat balanța înspre demiterea Guvernului Dăncilă. Dintre acestea două sunt din Maramureș, adică o treime!
Dacă raportăm acele 6 voturi la cele 41 de județe, plus Bucureștiul, ar veni o medie de 0, 14 voturi/județ. Maramureșul a dat două voturi, adică de 1428 de ori mai mult decât media menționată. E ceva, nu?

Dacă nu putem zice, stricto sensu, că voturile parlamentarilor maramureșeni ar fi fost decisive, se poate liniștit spune că au contat covârșitor în trântirea propriului guvern, din care făcea parte și maramureșeanca Sorina Pintea, un ministru cu o prestație apreciată.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu