Ceea ce părea imposibil în cazul cancerului devine realitate - 27 minute în urmă
Premiu Special obținut de un elev din cadrul Colegiului „Dragoș Vodă” din Sighet la Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă - 43 minute în urmă
Alertă cu bombă la Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj - 2 ore în urmă
Minivacanță cu final decisiv – 4 Mai, ziua votului - 4 ore în urmă
Protos. Serafim Bilț, Eclesiarhului Catedralei Episcopale din Baia Mare, distins cu Ordinul „Crucea Sfântul Iosif Mărturisitorul” - 4 ore în urmă
Flashmob organizat pe Câmpia Tineretului din Baia Mare, cu ocazia Zilei Internaționale a Dansului - 5 ore în urmă
Parcarea de pe Gheorghe Șincai din Baia Mare – teren public sau măr al discordiei? - 7 ore în urmă
Prognoza Meteo - 8 ore în urmă
De la catedra universitară la cimitirul Săracilor din Sighet - 8 ore în urmă
Papa Francisc a fost înmormântat astăzi în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma - 17 ore în urmă
Cum vrea George Simion să deschidă ușa în Republica Moldova
George Simion, liderul AUR și candidat la președinția României, a reușit din nou să transforme o problemă personală într-o chestiune de politică externă. Sprijinul României pentru Ucraina și Republica Moldova va depinde, spune acesta, de… posibilitatea lui de a merge în vizită.
Într-o conferință de presă ce părea desprinsă mai degrabă dintr-un curs de improvizație decât dintr-un program prezidențial, Simion a insinuat senin că, dacă va fi ales șef al statului, susținerea României pentru cele două țări vecine va fi condiționată de ridicarea interdicțiilor de intrare care i-au fost impuse.
Întrebat dacă știe măcar până când are interdicție, răspunsul a fost memorabil:
„Nu cunosc exact data până când am interdicție (…), ar fi trebuit să expire interdicția pe care am avut-o în Ucraina.”
Așadar, viitorul politic al regiunii e legat, după logica lui Simion, de un detaliu pe care nici măcar el nu îl cunoaște. Nici o vorbă despre Moldova – probabil pentru că acolo lucrurile sunt și mai clare. În 2023, autoritățile au decis să-i prelungească statutul de persoană indezirabilă cu încă cinci ani, până în 2028. Un mic detaliu ignorat de candidatul care își închipuie că diplomația înseamnă să bați obrazul vecinilor care nu te primesc la masă.
Dar Simion are și un plan B. E convins că va câștiga alegerile din primul tur. Nu e clar ce studii l-au condus la această concluzie, dar cert e că entuziasmul n-a fost temperat de realitate până acum, nici măcar în instanță.
În Moldova, a pierdut recent un proces cu fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, care îl acuzase că ar fi avut legături cu agenți ai serviciilor ruse. Judecătorii au respins plângerea lui Simion, iar Șalaru a dezvăluit că avocatul liderului AUR a încercat să înregistreze procesul sub un alt nume, George Teodor , ca să nu atragă atenția. Un gest discret, aproape academic. Dar ce mai contează detaliile juridice, când ai încrederea de sine care umple orice gol de informație?
Într-un acces de stil geopolitic improvizat, Simion a numit interdicțiile restricții abuzive puse de indivizi cu reflexe sovietice. Desigur, e un compliment bizar la adresa autorităților moldovenești și ucrainene, mai ales când vine de la cineva care neagă orice asociere cu serviciile ruse, dar care a fost vizat de astfel de suspiciuni… în ambele state.
George Simion continuă să conducă AUR, un partid care vrea să pară serios, chiar dacă liderul lui pare să confunde diplomația cu supărarea personală. Rămâne de văzut dacă electoratul român preferă un președinte care să negocieze tratate sau doar să-și negocieze dreptul la călătorie.
Pentru cei care nu știu, Claudiu Târziu, fost președinte al Consiliului Național și cofondator al AUR, și-a anunțat miercuri, 9 aprilie, demisia din partidul condus de George Simion. Probabil din invidie.
Vasile Petrovan