Share
58% dintre români consideră că fosta coaliție PSD-ALDE trebuie să plece de la guvernare

58% dintre români consideră că fosta coaliție PSD-ALDE trebuie să plece de la guvernare

Un sondaj național realizat de CURS în perioada 27 august – 2 septembrie arată părerea românilor despre actuala guvernare şi preferinţele pentru un viitor Guvern. Astfel, 58% din respondenți consideră despre fosta coaliție PSD-ALDE că și-a terminat resursele și trebuie înlocuită, iar 57% aprobă plecarea ALDE din coaliție, ținând cont că PSD nu a răspuns solicitărilor ALDE. Întrebaţi despre cine ar trebui să formeze viitorul Guvern al României, 52% dintre respondenţi au ales partidele din actuala opoziţie (PNL, USR, PMP, UDMR), 33% au spus că PSD ar trebui să continue să guverneze, în timp ce 12% au ales varianta Nu ştiu/Nu răspund.

52% dintre participanţii la sondajul CURS dezaprobă activitatea lui Klaus Iohannis ca președinte al României, în timp ce 41% îi aprobă activitatea. Cât despre Viorica Dăncilă, 64% dintre respondenţi dezaprobă activitatea acesteia ca prim-ministru, în timp ce 30% îi aprobă activitatea.

În privința preferințele electoratului, se păstrează  în mare ordinea de după alegerile europarlamentare. În funcție de răspunsurile respondenților la întrebarea ”Dacă alegerile parlamentare ar avea loc duminca viitoare, pentru care dintre următoarele partide/alianțe ași vota?”,   PNL se olasează pe primul loc, fiind singura formațiune al cărei scor începe cu cifra 3 (31%).  Față de sondajul CURS, publicat în luna august, ALDE a scăzut două procente după ieșirea de la guvernare (având 6%), căzând sub Pro România (7%). PMP (4%) și UDMR (5%) au făcut rocada mică în coada clasamentului, PMP preluând lanterna roșie.  Rezultatele arată la nivel național o accentuare a tendinței certificată de alegerile europarlamentare.  Regula se respectă, desigur și la județe, ceea ce înseamnă că, în Maramureș, PSD și-a consolidat poziția a treia în topul preferințelor electoratului (după PNL și USR-PLUS).

Sondajul a fost realizat în perioada 27 august – 2 septembrie, pe un eșantion de 1067 de respondenți, votanți în vârstă de 18 ani și peste. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu