Share
Care este cel mai scump metal din lume. Nu este aurul și nici platina

Care este cel mai scump metal din lume. Nu este aurul și nici platina

Firesc este ca atunci când vorbim despre metale prețioase, să ne gândim la aur, platină și, eventual, argint. Nu este greșit, având în vedere că versatilitatea aurului, conductivitatea, durabilitatea și aspectul său plăcut îl plasează ferm în top cinci cele mai scumpe metale. Prețul aurului se situează la 276.000 lei pe kilogram. Un preţ impresionant, dar pare mic în comparație cu cel al unui alt metal.

Este vorba despre rodiu, care este, în prezent, cel mai scump metal din lume și unul dintre cele mai rare. Valorează de aproximativ trei ori mai mult decât aurul, respectiv 615.000 lei pe kilogram (prețul este în schimbare). Dar trebuie luat în calcul faptul că preţul său a scăzut dramatic, de la un maxim de aproximativ 2.000.000 lei pe kilogram în anul 2022.

Ce îl face atât de scump

Rodiul este un metal de tranziție rar, din grupa platinei, de culoare alb-argintie și cu o duritate ridicată. Acesta se găsește în minereurile de platină și se folosește ca element de aliere în aliajele de platină și drept catalizator.

Faptul că nu reacționează ușor la oxigen îl face un metal nobil, fiind un catalizator perfect, rezistent atât la coroziune, cât și la oxidare. Rezistența generală și punctul de topire ridicat de 1.964 de grade Celsius îl plasează printre metalele din grupul platinei alături de platină, paladiu, osmiu, iridiu și ruteniu.

Este complet insolubil în acid azotic, puțin solubil în aqua regia, dar numai acidul sulfuric poate să-l dizolve complet, atunci când este sub formă de pulbere. Rezistă la temperaturi ale apei și aerului de până la 600 de grade Celsius. Este extrem de versatil pentru utilizare în construcţia de mașini, avioane, contacte electrice și fire de termocuplu.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu