Share
Olimpic la limba engleză, sigheteanul Marius Maroşan află astăzi dacă va fi primul român consiler local în Irlanda (GALERIE FOTO)

Olimpic la limba engleză, sigheteanul Marius Maroşan află astăzi dacă va fi primul român consiler local în Irlanda (GALERIE FOTO)

Sigheteanul Marius Maroșan a ajuns în Irlanda la invitația unor prieteni, gândind totul ca pe o excursie. Propunerea de a se angaja cu jumătate de normă a privit-o tot ca pe ceva temporar, o sursă de câștig care să-i permită să viziteze mai mult.  Când a constatat că într-o săptămână de muncă,  câștigul pentru jumătate de normă echivala cu salariul lunar din România, a văzut în asta o posibilitate de  a-și  satisfice pasiunea pentru călătorii, istorie, cultură şi tradiţii culinare. Iar câștigul bun, realizat într-un interval care îi lăsa mult timp liber, era fondul ideal pentru a-și cultiva pasiunea.  S-a adaptat repede, fiindcă stăpânea limba engleză, materie la care a fost olimpic în liceu. Îi plăcea și faptul că aici îi era respectată demnitatea, că în această țară  eşti apreciat cu adevărat pentru ceea ce faci, că o  idee bună este îmbrăţişată indeferent de la cine vine şi nu eşti marginalizat doar pentru că nu faci parte dintr-un partid sau altul.

Recompensat de primarul Dublin-ului cu titlul de ”Bun Cetățean”

Dar timpul a trecut  pe nesimțite și s-a văzut ancorat în noua țară, unde și-a întemeiat o familie. Evident, românească, soția Carmen fiind din Galați. Împreună au trei copii. A schimbat mai multe joburi, acum fiind interpret pentru o agenţie  şi, în paralel, reprezintă pe cont propriu oameni la Tribunalul Muncii şi Tribunalul Chiriaşilor. S-a implicat în acțiuni de voluntariat, iar pentru implicarea sa în acțiunile comunitare s-a numărat printre cele nouă persoane cărora primarul Dublinului şi Consiliul Local le-a acordat, în 2016, titlul ”Good Citizen”; un român și opt irlandezi!

Candidat independent într-o țară în care politica se face pentru cetățean

Pentru implicarea sa, chiar irlandezii i-au propus să candideze la alegerile locale pentru un post de consilier. Mai multe partide și l-au dorit ca membru, dar Marius Maroșan a decis să candideze ca independent. Probabil că decizia i-a fost influențată și de experiența din România: ”Clasa politică din România nu are nevoie de oameni cu idei, ci de «soldaţi de partid» care să urmeze instrucţiuni şi să fie ascultători. Eu nu mă încadrez în acest tipar!”  – i-a declarat sigheteanul lui Alin Sacacean de la romaniaexpres.com. Dar  Marius laudă legea electorală din Irlanda, pe care o consideră ca fiind gândită în folosul cetăţeanului. ”În Irlanda oricine poate candida pentru o funcţie publică. Nu trebuie decât să strângi o mână de semnături de susținere – 15 pentru alegerile locale,  60 pentru cele europarlamentare – să achiţi taxa de înscriere a candidaturii în valoare de 100 de euro şi, bineînţeles, să ai un cazier curat!”  Problema cu adunatul voturilor reprezintă adevărata dificultate.

La un pas de o premieră

Independentul Marius Maroșan mizează mult pe votul compatrioţilor săi, așa că și-a depus candidatura în două consilii locale diferite, unul în zona Dublin şi  altul în comitatul Fingal, cele două zone cu cea mai mare concentraţie de români. Astăzi, 24 mai, are loc procesul de votare. Dacă sigheteanul Marius Maroșan e primul român care candidează în Irlanda, el speră să fie și primul român ales într-un consiliu local irlandez. Și încă din postura de independent. E optimist, fiindcă în țara sa de adopție populismul nu are trecere. ”De la irlandezi am putea învaţa cum se face politica pentru cetăţean, nu pentru partid sau interes personal” – e unul dintre aspectele care l-au determinat să candideze. Cu un slogan simplu și convingător: ”Vocea ta în Consiliul local”.

Foto: @Marosan.Marius, romaniaexpres.com

 

Lasă un comentariu