Share
Meșteri din Bârsana construiesc în  New Jersey o biserică de lemn în stil maramureșean (GALERIE FOTO)

Meșteri din Bârsana construiesc în New Jersey o biserică de lemn în stil maramureșean (GALERIE FOTO)

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, comunitatea româno-americană a Bisericii “Izvorul Tămăduirii” din Long Valley, New Jersey (SUA) a hotărât să construiască o biserică de lemn în stil maramureșean, care va constitui simbolul obârșiei românești pe acele meleaguri. Deși în acest stat locuiesc peste 60.000 de români, ei nu au avut biserică până în 2016, când au achiziționat una, în stil cam americănesc pe dinafară, dar în fața căreia au amplasat o troiță maramureșeană. Românii de acolo își doresc o biserică adevărată și au optat pentru una de lemn ca în Maramureș, vechiul lăcaș urmând să devină centru cultural, care să-i adune pe românii de pretutindeni iubitori de istorie, cultură, artă și literatură. Cu alte cuvinte, ei vor  să    creeze ” o  bucățică din România în inima statului New Jersey, nu departe de zona metropolitană a orașului New York”

Biserica de lemn “Reîntregirea Neamului” ar fi trebuit terminată la 1 decembrie 2018, însă lucrările au întârziat din cauza dificultăților apărute pe parcurs. Biserica de lemn “ va fi construită de o echipă de meșteri din Bârsana, pe pajiștea alăturată bisericii parohiale “Izvorul Tămăduirii”   și va avea avea  o înălțime de 32 de metri.

“În curând e gata materialul, după care îi așteptăm pe meșteri să vină; pe la începutul lunii mai aproximăm că se va întâmpla asta”, a declarat părintele paroh Ionuț Voicu, originar din judeţul Prahova.

Clopotul a fost confecționat în Baia Mare

Tot la începutul lunii mai vor ajunge în America șindrila, icoanele, crucile pentru acoperiș, catapeteasma, mobila și clopotul.

“Schițele și picturile icoanelor de pe catapeteasma Bisericii de Lemn au început în luna februarie a acestui an și vor fi finalizate la jumătatea lunii martie. Cele 52 de icoane vor fi așezate pe o catapeteasmă (iconostas) din lemn masiv de stejar sculptată manual în același stil maramureșean. Clopotul bisericii de lemn a fost confecționat în Baia Mare și cântărește 100 de kilograme. Prin «glasul» lui enoriașii parohiei noastre vor fi chemați la Sfintele Slujbe. Aducem mulțumire donatorilor acestui clopot care va fi ridicat în turla înaltă de 32 de metri a bisericii noastre, spre Slava Lui Dumnezeu și bucuria noastră. De asemenea, cele peste 100.000 de bucăți de șindrilă sunt pregătite să ia drumul către SUA. Încărcătura ce va cuprinde șindrila, icoanele, clopotul, crucile de pe acoperișul  Bisericii, catapeteasma și mobilierul din biserică va sosi în Long Valley, cu ajutorul bunului Dumnezeu, la începutul lunii mai”, mai spune preotul Ionuț Voicu, cu precizarea că lucrarea ar trebui să fie finalizată în luna octombrie a acestui an.

Donațiile pentru pentru biserică sunt binevenite

Comunitatea româno-americană a Bisericii “Izvorul Tămăduirii” din Long Valley apelează la toți românii răspândiți de viață pe toate continentele lumii și îi roagă să se mobilizeze și să contribuie fiecare la ridicarea acestui monument, care va lăsa în afara granițelor României o bucățică  de credință, istorie și cultură românească.

“Acest proiect va fi mândria neamului românesc pe aceste meleaguri, iar dacă toți ne vom mândri cu el și contribuția materială să o împărțim frățește”, este îndemnul preotului paroh.

Donații se pot face aici.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu