Share
Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, citați într-o anchetă federală din SUA

Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, citați într-o anchetă federală din SUA

La ceremonia de investire a lui Donald Trump, din ianuarie 2017 au participat Liviu Dragnea și  Sorin Grindeanu (pe atunci premier, acum președinte al Autorității Naționale de Administrare și Reglementare în Comunicații – ANCOM). Participarea lor a fost posibilă pe baza invitației lui Elliott Broidy, care la vremea respectivă era vice-președintele Comitetului prezidențial de inaugurare.

Ulterior, Elliott Broidy (61 de ani – foto stânga) a fost acuzat în presa americană că s-a folosit de influența sa pe lângă președintele Trump, încercând să obțină un contract de peste 200 de milioane de dolari în România, pentru compania sa, Circinus.  Compania e specializată în afaceri în industria militară și de securitate și a semnat  un acord cu Romarm, care nu s-a mai concretizat. Un mare juriu federal din New York cercetează dacă Elliott Broidy a încălcată Legea privind practicile străine corupte, care prevede că este ilegal ca un cetățean american să ofere oficialilor străini ”ceva de valoare”  (cum ar fi și invitațiile la ceremonie) pentru a obține un avantaj comercial – scria ieri, 8 iulie, Time Magazine. Și dacă și-a folosit poziția de vicepreședinte al comisiei de învestire a lui Trump pentru câștig personal sau pentru a încheia afaceri cu lideri străini.

Dintr-o citație vizând mai multe persoane, transmisă recent comitetului de investire a președintelui Trump, rezultă că procurorii caută date despre 20 de persoane și companii,printre care actualul președinte din Angola și cei doi politicieni din România – scrie Huffington Post, citând The Associated Press. Există și informația că În urmă cu aproximativ trei luni s-a format o comisie rogatorie, prin intermediul căreia autoritățile americane solicită informații în România referitoare la Dragnea și Grindeanu.

Broidy a încercat în 2017 să blocheze întâlnirea de la București a fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi cu șeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților, republicanul Ed Royce. Motivul invocat: apare într-unul dintre e-mail-urile trimise de  Broidy lui Royce:  întâlnirea ar dăuna ”binelui pe care ni-l dorim în România”.

Avocații lui Broidy au declarat că Broidy sau compania sa globală de securitate Circinus nu au avut niciun contract sau schimb de bani cu „orice agenție, intermediar sau agent guvernamental din România”. Oricum, ancheta federală își urmează cursul.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu