Share
Danemarca ne dă o lecție despre cum trebuie luptat cu pesta porcină africană

Danemarca ne dă o lecție despre cum trebuie luptat cu pesta porcină africană

Pentru a-şi proteja crescătorii de porci, Danemarca a început luni, 28 ianuarie, să construiască un gard la graniţa cu Germania, cu scopul de a împiedica trecerea porcilor mistreţi, ce ar putea fi infectaţi cu virusul pestei porcine africane. Gardul se va întinde pe o lungime de 70 de kilometri, iar lucrările de construcţie ar urma să se finalizeze la toamnă. Gardul va fi îngropat la 50 cm în pământ și va avea o înălţime de 1,5 metri.

”Construcţia gardului şi intensificarea eforturilor vizând vânătoarea porcilor mistreţi vor rupe lanţul infecţios şi vor reduce riscul de propagare a pestei porcine în Danemarca”, a declarat ministrul danez al Agriculturii, Jakob Ellemann-Jensen. Când e vorba de interese economice, danezii o lasă mai moale cu ocrotirea mistreților  și investesc foarte mult în acel gard. Dar, oricum e mult mai puțin decât ar pierde din sacrificarea porcilor  îmbolnăviți. Mai ales că pentru pesta porcină africană  nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficientă sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

În cele  5.000 de ferme din Danemarca anual sunt crescuți 28 de milioane de porci, o cifră dublă față de numărul locuitorilor ţării nordice. Danemarca e unul dintre principalii exportatori europeni de produse din carne de porc, aceste produse reprezentând 5% din exporturile totale daneze și un dever de 30 miliarde coroane (patru miliarde euro). La acest nivel, un gard de 70 km nu mai pare scump. Mai ales că protejează nu doar animalele, ci și interesele economice ale țării și ale locuitorilor ei.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu