Share
Adio, maestre!

Adio, maestre!

Marele cineast italian Franco Zeffirelli a murit la vârsta de 96 de ani, a transmis AFP, citată de Agerpres. Franco Zeffirelli s-a născut la 12 februarie 1923, la Florenţa, fiind cunoscut pentru spectacolele de operă şi pentru adaptările cinematografice ale unor creații de Shakespeare, pentru care a şi primit două nominalizări la Oscar.

Creații de referință

Producţia „Romeo and Juliet”, lansată la 8 octombrie 1968, a constituit una dintre cele mai reuşite pelicule ale regizorului italian. Seria televizată „Jesus of Nazareth” (1977) a fost un succes apreciat atât de publicul larg, cât şi de critici. În 1982, Zeffirelli a lansat trei filme având la bază spectacole de operă: „La Traviata”, „Cavalleria rusticana” şi „Pagliacci”. A creat, de asemenea, un spectacol de operă intitulat „La Boheme” pentru Opera Metropolitană din New York. Pentru producţia „La Traviata” a obţinut în 1984 un premiu BAFTA, acordat de Academia Britanică de Film, şi o nominalizare la Oscar în anul 1983.

Pelicula „Othello”, lansată în 1986, a fost una dintre producţiile sale importante, filmată în limba italiană în Olanda şi în Italia. Producţia a fost foarte bine primită de critici şi a fost nominalizată în 1987, la secţiunea cel mai bun film străin, la premiile BAFTA.

În România, pentru „Callas Forever”

A urmat „Hamlet” (1990), realizat în limba engleză. „Storia di una capinera” (1993), filmat în Sicilia, a avut la bază romanul omonim al lui Giovanni Verga.

Pelicula biografică „Callas Forever” (2002), un omagiu adus artistei internaţionale Maria Callas, a fost filmată în Bucureşti, Andaluzia şi Paris şi a fost un succes atât din punct de vedere al încasărilor, cât şi în ceea ce priveşte costurile.

În 1999, a fost recompensat cu premiul special al Festivalului internaţional de film „Karlovy Vary” pentru contribuţia sa la dezvoltarea cinematografiei mondiale. A obţinut, în 2003, premiul Festivalului internaţional de film de la Palm Springs pentru munca depusă în calitate de regizor.
Sâmbătă, 15 iunie, AFP, citând presa italiană, a transmis că Franco Zeffirelli a murit la vârsta de 96 de ani, la reşedinţa sa din Roma. Regizorul „s-a stins liniştit după o lungă maladie care s-a agravat în ultimele luni”, a anunţat presa italiană care citează surse din familia cineastului.

Sursa: Agerpres


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu