Share
Tren privat de lux, cu bilet la preț de CFR, inaugurat pe relația Baia Mare – Timișoara (VIDEO și GALERIE FOTO)

Tren privat de lux, cu bilet la preț de CFR, inaugurat pe relația Baia Mare – Timișoara (VIDEO și GALERIE FOTO)

Într-o gară neîngrijită precum cea din Baia Mare a apărut astăzi un tren venit parcă din viitor. Vagoanele sunt dotate cu sisteme de informare a pasagerilor, sisteme de entertainment, audio-video, cu internet, prize pentru curent electric, instalaţii performante de aer condiţionat şi de încălzire. Trenul poate circula cu viteze de până la 200 km la oră, dacă și calitatea infrastructurii feroviare din România ar permite acest lucru. E vorba de trenul automotor ce va circula pe relația Timișoara- Arad-Satu Mare-Baia Mare. Prima garnitură a plecat în această dimineață din Gara Mare din Arad –  adică din orașul în care își are sediul firma Astra Vagoane Călători Arad – și a venit în Baia Mare. Deloc întâmplător, căci trenul aparține companiei Astra Trans Carpatic, al cărei președinte este maramureșeanul Valer Blidar. Așa se explică de ce primul drum a fost făcut în Baia Mare și nu în mai bine cotata Timișoară, iar printre călători s-a aflat chiar Valer Blidar, președintele companiei ce operează cu trenuri considerate de lux, însă la aceleaşi preţuri ale biletelor ca la trenuri CFR-ului! Durata călătoriei e de șase ore, fiindcă infrastructura nu permite viteze mai mari. Biletele  se pot  achiziționa și direct din tren la prețul standard.  Cum numărul de locuri este limitat, e recomandabilă achiziționarea biletelor de pe platforma online sau de la casele de bilete deschise în stații.

”Am hotărât ca primul tren de acest gen să circule pe ruta Timișoara – Baia Mare, urmând ca din decembrie, odată cu introducerea noului mers al trenurilor, să plece de la Timișoara două trenuri cuplate până la Oradea după care să se separe, unul spre Cluj și unul spre Baia Mare. Avem o  zonă business și economic, toate scaunele sunt dotate cu măsuțe, zona business e cu mese între scaune” – a dat amănunte Valer Blidar,  cel care controlează grupul de firme Astra Vagoane Călători Arad, din care face parte și Astra Trans Carpatic.

Investiția se ridică la circa 20 de milioane de euro, iar întreg proiectul cuprinde lansarea a 15 garnituri de acest fel până în aprilie 2019.

În cursul lunii februarie 2017, compania a lansat ruta Arad-Bucureşti, iar peste vară a efectuat transport şi pe ruta Arad-Mangalia. Pe ruta către Bucureşti, trenul oferă vagoane de dormit dotate cu duşuri, iar la vagonul de dormit clasa I, călătorii primesc în prețul biletului sandvişuri, cafea, apă, în vreme ce la cuşetă primesc cafea şi apă. Trenul are şi însoţitori de bord. Și investiția de anul trecut de pe relația Arad-București se ridică la peste 20 de milioane de euro.

Cred că trebuie subliniat apăsat un lucru: compania Astra Trans Carpatic nu e o subsidiară a vreunui concern internațional, ci e o companie românească, una construită de un maramureșean, urmaș al „haiducului codrilor”, luptătorul anticomunist Vasile Blidar.

 

 

 

Primul tren privat, la standard de lux, de pe ruta Timișoara – Baia Mare

EVENIMENT. Primul tren privat – la standard de lux, dar la prețuri ca la celelalte trenuri – de pe ruta Timișoara – Baia Mare și retur, a sosit astăzi în Baia Mare. Totul se datorează omului de afaceri maramureșean, Valer Blidar, președintele companiei Astra Trans Carpatic.

Publicată de Direct MM pe Sâmbătă, 8 Septembrie 2018

17 Comentarii în această postare

 1. Mai corect spus cele doua uzine de vagoane (calatori si marfa) din Arad au fost facute in 1891 de austriacul Johann Weitzer,dupa revolutie a fost cumparata de Blidar si asociatii sai aceasta parte de uzina calatori, au cautat vechii clienti si au facut contracte noi cu acesti clienti lucreaza si azi!!
  Au avut datorii pe care impreuna le-au platit,Blidar a fost pus patron si atit nu a folosit bani proprii ,uzina si-a platit datoriile!
  Tot uzina si-a inoit si modernizat halele si nu Blidar singur!!
  Incetati sa-l zeificati pe Blidar!…….uzina sa dezvoltat datorita vechilor si noilor specialisti ai uzinei si nu a lui Blidar,care are de invatat sa de-a interviuri ce sa mai vorbim de partea tehnica a uzinei!!!

  Răspunde
  • Aveti dreptate în teorie. Și fiindcă vă dați priceput, vă rog să explicați practic de ce din atâtea alte privatizări asemănătoare s-a ales praful. Și la alte fabrici au fost specialiști și alte fabrici au avut clienți vechi etc, dar au sucombat. Când e vorba de o privatizare reușită, fără ca să-și vâre coada marii producători mondiali – o chestiune foarte rară la noi – lucrul trebuie subliniat și apreciat. Asta nu e zeificare cum vi se pare dvs. Nu mai jinduiți la omul multilateral dezvoltat, care să știe de toate, jinduiți măcar la bun manager. Desigur, un patron nu face nimic singur, căci nu poate și centra și da cu capul. Dar sigur are o contribuție importantă la rezultatul final. Altfel, prefer oamenii care nu știu să dea din gură (interviuri), dar știu să facă ceva. Altceva decât a cârcoti și când nu e cazul!

   Răspunde
   • Si in practica am dreptate!
    Blidar fara asociatii si TESLA uzinei nu ar fi facut nimic!
    Blidar a intrat in afacere pentru ca a gasit oameni de calitate si impreuna au realizat ce au realizat!
    Incetati sa va laudati cu maramuresanul vostru, care parintii vostri nu i-au dat nici o sansa de a exista si a trebuit sa plece la Bucuresti,etc,etc!
    Blidar nu va apartine de demult…..!

    Răspunde
    • ”Blidar a intrat in afacere pentru ca a gasit oameni de calitate si impreuna au realizat ce au realizat”- e corect ce spuneți. Cu o nuanțare: Blidar întâi a intrat în afacere și apoi a ȘTIUT să găsească oameni de calitate și cum să-i țină aproape. Nu s-a înconjurat de yes-mani, cum fac atâția patroni. Asta nu e puțin lucru. În rest avem viziuni ce nu coincid întocmai privind rolurile ce revin minții, respectiv teslei. Și citiți observația pragmatică a lui Teodor.

     Răspunde
     • Blidar a fost ales de asociatii uzinei ca presedinte ,tot ce se decide in uzina decide asiociatii uzinei si presedintele reprezinta hotaririle asociatilor si Tesla (60 specialisti directori inginzeri proiectanti etc majoritatea din cei vechi cu experinta) pe plan tehnic !
      Blidar oricind poate fi schimbat,etc,etc !!!!
      Aproape toate vagoanele de la Cfr qsou clinti europeni sau alte continente au fost facute de Uzinele de vagoane din Arad , Astra Rail (marfa) sau Astra calatori ! ………………..Blidar ia lectii cum se fac vagoane etc!!
      Voi aveti impresia ca Blidar e marele ‘superman’ dar va inselati!

     • Tot nu ați răspuns de ce atâtea privatizări, făcute în condiții similare, au eșuat lamentabil! Am dori să auzim și această placă!

   • Aveti dreptate. Noi, românii, cum vedem ca cineva a reusit, cum începem cu criticile. E mai usor sa criticăm si sa ne plângem decat sa incercam sa facem ceva care sa ne scoată din starea asta păcătoasă.

    Răspunde
    • Nu discut de alte privatizari fiecare are propria istorie!
     Uzinele de vagoane Arad au supravietuit amindoua, vechea conduceri a uzinei IVA pina in 1989 sau impartit in dopua si ei au salvat uzinele cu o productie mult mai mica dar uzinele exista si azi!
     Sectorul marfa (Rail a fost cumparat de un German apoi de oi companie SUA!
     Sectorul 2 calatori O parte din vechea conducere IVA sau asociat impreuna l-au luat si pe Blidar cu ei si impreuna au salvat sectorul 2 calatori a fostei uzine IVA sau UVA inainte de1989!
     L-au pus presedinte pe Blidar care nu are nici o pregatire in domeniu si nici o experienta in domeniu,, uzina e condusa de mai marii grei de dinainte de 1989!!
     CIT DESPRE MARELE OM DE AFACERI BLIDAR ,afaceri de rahat gen “Grindeanu” bani aruncati ce nu are sanse de a recupera,mai are si alte afaceri de acest gen etc,etc

     Răspunde
     • Ba să discutăm și de alte privatizări, ca să se împartă în mod corect meritele, nu repetați la nesfârșit aceleași lucruri.

 2. Ca și client nu ne interesează acționariatul ci raportul dintre calitate și preț poate fi și Ben Laden acționar

  Răspunde
 3. Practic, de cand va circula trenul pe ruta Baia Mare-Timisoara?

  Răspunde
 4. Softtrans merge la jumatatea pretului cfr pe rutele Craiova-Brasov si Craiova-Constanta.

  Răspunde
 5. Au vrut doar sa-si faca poze Alesii. Trenul nu circula si habar nu au cand si daca o sa circule. La fel ca toata bataia de joc

  Răspunde
 6. În cazul de față este evident faptul că avem de-a face cu un lucru rar în România: o privatizare ŕeușită ,cu final deosebit .Bineînțeles ,există indivizi de slabă factură care nu apreciază niciodată superioritstea altor oameni .Aceștia ,dintr-o permanentă și mare eroare în care se află ,consideră că emițînd tot felul de teorii prin care încearcă sa minimalizeze meritele acestor oameni deosebiți , vor urca .În nici un caz : acei ćârcotași de profesie rămân la nivelul lor mediocru sau mai jos .
  .

  Răspunde

Lasă un comentariu