Share
Valorile celei de a doua zile de la One Jazz Festival Baia Mare

Valorile celei de a doua zile de la One Jazz Festival Baia Mare

Gala de sâmbătă, 9 noiembrie, va fi deschisă de foarte tânăra trupă Sidewalk Troubadours. Grupul s-a format în jurul fraților Elöd și Szabi Domokos. Primul dintre ei e trompetist, iar în anul 2017 a câștigat Concursul de compoziție ”Liviu Comes”. Al doilea a absolvit Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul principalei Universități clujene, UBB, dar se manifestă și muzicalmente, ca ghitarist și vocalist. Principalul lor aliat este Cristian Zaharia (ghitară, muzicuță, voce), reprezentant al potențialului muzical al Băii Mari, de unde e originar. Partea percusivă este asigurată de Erik Forró și Gergely Reman. Din câte înțeleg, principalul scop al formației − versată în așa-numitul ”busking” (= performance stradal) − este acela de a suscita interesul unor categorii ample de spectatori, prin abordarea unor piese debordând de bună dispoziție.

Nicolas Simion, unul dintre cei mai activi jazzmani români pe plan mondial, va fi însoțit în Baia Mare de membrii cvartetului Crazy World: rafinatul ghitarist Sorin Romanescu, basistul clujean Tibi Menyhart și subtilul baterist Iulian Nicolau (care, în pofida extremei sale tinereți, are mari șanse de a deveni o figură de prim-plan a jazzului român și internațional). În 2014 i-a fost decernat prestigiosul WDR Jazzpreis pe anul 2015, la categoria ”Improvizație”. Este vorba despre un premiu în valoare de 10.000 de euro, atribuit începând din 2004 (din inițiativa postului de radio WDR-Hörfunk) celor mai valoroși jazzmeni activi în landul Nordrhein-Westfalen. Printre muzicienii cu care a colaborat s-au numărat nume notorii, precum Archie Shepp, Mal Waldron, Gunther Schuller, Jancy Korossy, Tomasz Stanko, Christian Muthspiel ș.a.m.d. Mă bucură că experiența se va repeta și în stimulativul context băimărean. Sunt convins că, la fel ca de fiecare dată, muzica lui Simion și a companionilor săi îi va încânta pe cei prezenți.

Recitalul final va aparține iarăși unor muzicieni reprezentând noile generații: Dali Mraz  Group, trio-ul condus de bateristul ceh Dali Mraz (vezi foto), din care mai fac parte basistul italian Federico Malaman și ghitaristul român Marius Pop. Liderul trupei declară că a ajuns să se exprime preferențial prin baterie, datorită unui surplus de energie ce se cerea canalizată prin modalități artistice. Așadar, Mraz nu se limitează doar la preocupările pur tehnice, de epatantă vituozitate, ci e interesat de implicațiile mai profunde ale muzicii. Între muzicienii săi preferați se află și cei doi cu care va cânta pe scena Teatrului din Baia Mare: Federico Malaman e basist, contrabasist și aranjor, absolvent al Conservatorului din Verona. Măiestria sa interpretativă, dublată de simțul humorului și de o mentalitate deschisă sunt caracteristici ce i-au facilitat colaborarea cu numeroși muzicieni de valoare: Mario Biondi, Paolo Belli, George Benson, Solomon Burke, Wilson Pickett, Al Jarreau, Kid Creole, Antonella Ruggiero, Billy F. Gibbons (de la ZZTop), Claudio Bagnioli, Enrico Ruggeri, Gianna Nannini, Fabio Concato și mulți alții. La rândul său, ghitaristul Marius Pop e compozitor și vocalist cu interesante preocupări în domeniile de fuziune și progressive. Originar din Oradea, el s-a impus în repetate rânduri ca o voce aparte în contextul hiper-ultra-aglomerat al interpreților la cel mai popular instrument de pe glob. Îmi amintesc de prezența sa la Concursul Debutanților de la Sibiu − ediția 2007, pe când urbea sud-transilvană era Capitala Culturală a Europei −, unde a câștigat premiul întâi împreună cu trupa ”Headliner”. Între timp, Marius Pop s-a afirmat ca primul ghitarist român acceptat ca instructor în cadrul GuitarMasterclass.net (un site de reputație mondială în domeniul pedagogiei ghitarei, cu peste 10.000 de studenți plătitori), precum și într-o serie de proiecte majore din sfera jazzului actual.

Frugalele notații de mai sus sper să constituie o invitație pentru cei dornici de a-și augmenta patrimoniul de trăiri jazzistico-artistice înnobilatoare, prin participarea directă la atractivul One Jazz Festival de la Baia Mare.

Bilete și abonamente se mai pot obține aici.

Virgil MIHAIU

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu