Share
Fiica lui Hagi ar putea veni în Baia Mare, la premiera filmului ”Între Chin și Amin”

Fiica lui Hagi ar putea veni în Baia Mare, la premiera filmului ”Între Chin și Amin”

În 1 noiembrie, de la ora 18.00, la Teatrul Municipal Baia Mare va avea loc proiecția de gală a filmul independent ”Între Chin și Amin”, în prezența regizorului Toma Enache și a echipei de actori.

Pelicula este o mărturie despre rezistență prin credință, despre onoare și iertare și, totodată, un omagiu adus tuturor oamenilor care au suferit în temnițele comuniste în perioada 1945-1989. Dacă tema închisorilor comuniste nu este nouă în cinematografia românească, filmul este primul care abordează cruntul „Experiment Pitești”.  În rolurile principale evoluează Kira Hagi (urmează să confirme dacă programul îi va permite prezența în Baia Mare), Vali V. Popescu și Constantin Cotimanis.

 Filmul s-a bucurat de apreciere la Rome Prisma Independent Film Awards și de o prezentare entuziastă:

”Un hibrid între dramă și film istoric, ”Între Chin si Amin”, regizat de Toma Enache, este povestea, filmată cu măiestrie, a unui contrabasist care, după reîntoarcerea în țară, este arestat de regimul comunist și ținut captiv într-o închisoare în care deținuții sunt supuși unui proces de reeducare prin tortură. Personajul principal parcurge un adevarat Drum al Crucii care, în loc să-i stârpească credința creștină, i-o întărește. Jocul actorilor este autentic iar distribuția, inspirat aleasă, reușește să redea fidel suferința personajelor. Imaginea și montajul sunt foarte bine realizate, iar regia conferă filmului anvergura unei producții cu buget mare. S-a muncit mult pe partea de scenografie, unde decorul și costumele se evidențiază prin acuratețe și calitate. În concluzie, spectatorul se găsește în fața unui excelent film artistic, cu o valoare istorică incontestabilă, realizat cu gust, emoție și măiestrie, de un de un regizor regizor experimentat.”

”Filmul are la baza întâmplări reale care m-au marcat puternic atunci când le-am aflat, indiferent că s-au întâmplat în închisoarea din Sighet, în cea din Piteşti sau în altă parte. Am considerat că a venit momentul ca realitatea brutală a Fenomenului Pitești, despre care nu s-a putut vorbi timp de zeci de ani și care a adus suferințe inimaginabile unui număr semnificativ de oameni, să fie spusă în sfârșit cu voce tare, printr-un film artistic. Așa se face că am decis să investesc toată energia și economiile mele în acest film.

Discuțiile pe care le-am avut cu câțiva supravieţuitori m-au ajutat să înteleg şi mai bine evenimentele din acea perioadă. Biografiile personajelor principale înglobează lucruri teribile, trăite de mii de deținuți politici din perioada comunistă, însă conțin şi esenţa unor caractere unice şi extrem de puternice” – a precizat regizorul Toma Enache.

 

Invitațiile pot fi obținute în avans sau în ziua evenimentului, în limita locurilor disponibile. Detalii  la telefoanele 0740207969 (Adrian Dan Pop) și 0722775229 sau 0720600504 (Gorduza Alexandra).


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu