Share
Ce va fi în prima zi  la ”One Jazz Festival”  Baia Mare

Ce va fi în prima zi la ”One Jazz Festival” Baia Mare

După nemeritate decenii de quasi-izolare, în anii ulteriori nominalizării din partea României pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, Baia Mare și-a resuscitat viața jazzistică. O nouă manifestare a acestei revitalizări se va petrece în plin sezon autumnal 2019, când în șarmanta urbe-poartă-de-intrare spre fascinantul Maramureș va avea loc cea de-a doua ediție ”One Jazz Festival, sub egida Asociației OneSound. Cum se știe, ediția inaugurală a fost una încununată de succes, desfășurându-se cu casa închisă. Anul acesta, concertele vor avea loc tot la Teatrul Municipal din localitate, în datele de 8-9 noiembrie, iar programul anunțat de dinamicul director artistic Eddy Keller e realmente promițător.

Publicului i se oferă șansa de a vedea la lucru atât muzicieni consacrați, cât și tineri în plină afirmare. Din cea din urmă categorie face parte vocalista Krisztina Koszorus Koszika, lidera formației Koszika & The Hotshots, fiind triplă laureată la concursuri consacrate de jazz (Sibiu Jazz Competition, Johnny Răducanu Jazz Festival, Târgu Mureş Jazz Festival). Pe Koszika, lidera trupei, am avut ocazia să o vedem pe posturile de televiziune mainstream din ţară şi din Ungaria, la festivaluri de renume, în nenumărate concerte în ţară, dar şi în Ungaria, Portugalia, Italia, Franţa, Austria şi Slovacia. Repertoriul ei înglobează, cu specifică dexteritate, jazzul, swing-ul, folclorul maghiar și cel gitan, intonații și ritmuri funk etc., fiind interpretat cu reale aptitudini … poliglote, în mai multe limbi. Susținută de partenerii ei instrumentali − Éltes Áron  (sax), Cristina László (pian, synth şi backing vocals), Csaba Szász (ghitară), Attila Zonda  (ghitară-bas), Zsolt Asztalos (tobe) − Koszika promite o exuberantă uvertură festivalieră. Ei vor cânta pe scena One Jazz Festival, în 8 noiembrie 2019, începând cu ora 19.30.

 

Péter Sárik Trio face parte, în prezent, dintre cele mai populare și active formații de jazz ale Ungariei. Liderul este un prolific pianist, compozitor, aranjor, pedagog, de o invidiabilă versatilitate interpretativă. Aceasta se repercutează și asupra interacțiunii, întotdeauna în parametri unui cert profesionalism, cu partenerii săi de grup: Tibor Fonay (bass) și Attila Gálfi (baterie). Din fericire, în ultimii ani, Sárik și-a orientat preocupările și înspre țara noastră, atât ca apreciat interpret − prin colaborări cu vocalista Luiza Zan − cât și ca membru în jurii festivaliere sau protagonist al unor ateliere de creație.

În calitate de compozitor, Sárik Péter a atins un succes internaţional semnificativ; compoziţiile lui au ajuns cu regularitate la poziţii pe podium (top trei) la diferite concursuri de compozitori din SUA şi Marea Britanie. Spectatorii vor avea șansa de a savura versiunea live a recentului album al celor trei, simplu și elocvent intitulat ”Bartók”. E vorba despre o adevărată provocare: o transfigurare din unghiul sensibilității contemporane a profunzimilor creației bartókiene. Din vastul material tematic al capodoperelor lui Béla Bartók, pe amintitul album discografic figurează câteva piese celebrisime: ”Allegro barbaro”, trei dintre ”Dansurile românești” (culese de compozitor în uimitoarele sale campanii de documentare prin Transilvania începutului de secol XX), secvențe din  ”Mikrokosmos”, ”Adagio” din ”Concertul pentru pian nr. 2” etc. Recitalul Péter Sárik Trio se anunță ca un veritabil regal, demn de tot interesul! Ei vor încheia prima zi a festivalului găzduit de Teatrul municipal Baia Mare.

Bilete și abonamente se pot obține aici.

Virgil MIHAIU


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu