Share
Un colț de rai din inima Maramureșului: Satul preferat în 2004 pentru captivanta frumusețe, de Regele Charles! Despre casele tradiționale din Breb!

Un colț de rai din inima Maramureșului: Satul preferat în 2004 pentru captivanta frumusețe, de Regele Charles! Despre casele tradiționale din Breb!

Un colț de rai din inima Maramureșului: Satul preferat în 2004 pentru captivanta frumusețe, de Regele Charles! Despre casele tradiționale din Breb!

Sâmbăta aceasta va intra în istoria Marii Britanii, întrucât are loc festivitatea specială de încoronare a Regelui Charles al III-lea, cel care a moștenit tronul de la mama sa, Regina Elisabeta a II-a.

Festivitate istorică

După mai bine de șapte decenii în care a fost pregătit să fie rege, Charles al III-lea (74 de ani) urcă acum pe tron drept cel mai în vârstă monarh britanic, pe ai cărui umeri apasă moștenirea mamei sale. Încoronarea lui Charles e un moment special și pentru români. Pe cel mai celebru tron al lumii urcă acum un rege care cunoaște România foarte bine, care i-a căutat și descoperit frumusețile și le-a spus povestea în întreaga lume. Deseori, Charles, pe atunci prinț, a fost un ambasador mai eficient al României decât oricare dintre noi. Unul din locurile făcute cunoscute în lume este Breb.

Casele tradiționale

Satul Breb este aparținător al comunei Ocna Șugatag și se află la circa 25 km de municipiul Sighetu Marmației. Aici se află două case, despre care s-a vehiculat că ar fi ale lui Charles. În fapt, aparțin Fundației Mihai Eminescu. Fundația Mihai Eminescu Trust a adus (din satele Ferești si Berbești) în Breb și a restaurat (în aceeași curte) două case de lemn. Fundația se afla la vremea aceea (începând din anul 2000, până în 2014) sub patronatul Prințului Charles. Pe atunci prinț, atras de frumusețile meleagurilor, a venit să vadă cu proprii ochi Brebul. Trebuie arătat că Brebul este cunoscut și pentru experiențele altor britanici, dar mai puțin cunoscuți ca monarhul, vestitului paparazzo Duncan Ridgley și a autorului William Blacker (care a scris și lucrarea „Pe drumul fermecat: O poveste din România”).

Vizita celebră

În 2004, Prinţul Charles a vizitat Maramureşul şi a zăbovit cîteva ceasuri şi în Breb (luând prînzul într-una din aceste case), arăta presa din Maramureș. Pe aceeaşi uliţă, peste drum de casele prinţului, se mai găseşte o casă veche de lemn, care aparţine lui William Blacker, englezul care a trăit în Breb, unde a scris, şi prin intermediul căruia prinţul a ajuns în Maramureş. Una dintre casele fundaţiei a fost parţial amenajată şi în interior, deţine piese de mobilier şi de artă populară, poate fi vizitată (numărul persoanei de contact este afişat pe uşa de la intrare). Din vara anului 2016, cele două case au poartă nouă, realizată de meşteri locali. Din 2004, Prinţul Charles nu a mai vizitat Maramureşul, iar în 2014, s-a retras din rolul de patron al fundaţiei ”Mihai Eminescu Trust”.

Totodată, Biserica veche din Breb, monument istoric, a fost renovată cu ajutorul actualului Rege al Marii Britanii. Acesta a donat 5 mii de lire pentru ca acoperișul bisericii de lemn să fie salvat, cu sprijinul Ambulanței pentru Monumente, dar și a meșterilor iscusiți din sat, mai arată și digi24.ro.

Cultura Maramureșului

Prințul moștenitor al tronului Angliei a vizitat în anul 2004, satul Breb din Maramureș, România. Satul și comunitatea locală au avut onoarea să primească o vizită de la Printul Charles al Marii Britanii. Această vizită a marcat un moment important în istoria satului și a atras atenția asupra frumuseții și culturii autentice a Maramureșului. Prințul Charles, la acea vreme, a fost încântat să descopere frumoasa tradiție a satului, precum și obiceiurile locale. Acesta a fost uimit de frumusețea satului și a apreciat valorile culturale păstrate în zonă. Prințul a avut ocazia să se întâlnească cu locuitorii satului și să afle mai multe despre istoria și cultura satului. Vizita Printului Charles în satul Breb a marcat un moment important în istoria locală. A atras atenția întregii lumi asupra frumuseții și importanței culturii autentice a acestui sat. Această vizită a pus pe harta lumii satul Breb ca fiind un important punct istoric și cultural care merită să fie vizitat și apreciat. În plus, vizita a oferit oportunitatea de a promova satul Breb și cultura Maramureșului la nivel mondialatrăgând atenția asupra frumuseții și importanței acestei regiuni. Demonstrând că Maramureșul este un loc unic și minunat pentru cultura și istoria României, arată poianacreastacocosului.ro.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu