Festivalul de Datini si Obiceiuri „Marmația” va avea loc și în acest an, la Sighetu Marmației - 1 minut în urmă
Juniorii 3 de la AH Minaur au jucat un meci cu părinții - 28 minute în urmă
Alertă pe traseele din Munții Gutâi: doi turiști salvați după întâlnirea cu doi pui de urs - 29 minute în urmă
Tractoare la Bruxelles și negocieri în culise: miza uriașă a acordului UE–Mercosur - 1 oră în urmă
Este posibil astăzi Umanismul? (foileton 4) - 2 ore în urmă
În Urmeniș se organizează concertul „Noi umblăm și colindăm” - 3 ore în urmă
Suporterii naționalei au votat Golul Anului 2025 - 3 ore în urmă
Mircea Coșea, economist și profesor de renume, a murit la 83 de ani - 3 ore în urmă
Colindători în uniformă - 4 ore în urmă
Maternitatea Spitalului Județean „Dr Constantin Opriș” Baia Mare, acreditată în Categoria III A - 5 ore în urmă
Elevi din Cavnic la practică în restaurante din Lisabona (GALERIE FOTO)
Prima mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ “Educație și formare profesională pentru turism de calitate în Maramureș și UE!”, finanțat de Comisia Europeană prin intermediul programului Erasmus+, Acțiunea cheie 1, a avut loc în perioada 18 martie – 4 aprilie.
Grupul care a plecat în străinătate a fost format din 14 elevi de la Colegiul Economic „Pintea Viteazul” din Cavnic, specializarea tehnician în gastronomie. Elevii și-au desfășurat stagiul de pregătire practică la restaurante din Lisabona (Café Imperio, Espaco Espelho D’Agua, Sabor Mineiro, Portugalia Almirante Reis, Portugalia Cais do Sodre), iar activitățile la care au participat au inclus pregătirea preparatelor (inclusiv tradiționale), realizarea mise-en-place-ului (procesul de pregătire a mesei înainte de servirea invitaților), preluarea comenzilor, servirea clienților, debarasarea meselor.
În ceea ce privește programul cultural, acesta a constat în vizite la cele mai importante obiective de interes din Lisabona și din împrejurimi – Sintra, Chinta de Raghelaieira, Belem (cu Turnul Belem și Monumentul descoperirilor), Fatima, Obidos, stadionul Benfica.
Această deplasare a fost una benefică pentru elevi.
„Pentru mine a fost o experiență de neuitat pe care aș repeta-o de câte ori aș avea ocazia. A fost o perioadă foarte frumoasă de trei săptămâni, care au zburat de parcă ar fi fost doar trei zile. Mi-a plăcut foarte mult atât modul lor de a lucra în bucătărie, cât și tehnica de servire și comportamentul ospătarilor din restaurant. M-au încântat locurile vizitate și mai ales oamenii – ne-au primit cu multă căldură și au fost sufletiști și înțelegători. În timpul stagiului am lucrat la Restaurantul Espaco Espelho D’agua, situat în Belem, pe marginea fluviului Tajo. Am fost ospătar două săptămâni, având oportunitatea de a interacționa cu clienții, și o săptămână am lucrat în bucătărie, unde am avut ocazia să ajut la prepararea mâncărurilor tradiționale. Acest stagiu în Portugalia mi-a oferit șansa de a-mi îmbogăți cunoștințele într-un mod practic”, a declarat eleva Julianna Colompar.
„Întotdeauna mi-a plăcut sa ies din zona mea de confort și să experimentez lucruri noi, iar acest proiect exact asta a făcut – m-a scos din rutina mea zilnică și mi-a creat cele mai frumoase amintiri din adolescență. În aceste trei săptămâni am reușit să acumulez multe cunoștințe noi, să văd un alt stil de viață și să cunosc o cultură diferită. Am încercat să trăiesc la maxim fiecare moment petrecut în Portugalia, alături de colegii mei, să memorez fiecare lucru văzut, pentru că în final doar amintirile rămân. De asemenea, mi-a plăcut restaurantul unde mi-am făcut stagiul. Tot personalul a fost foarte amabil și m-am atașat de toți, iar acest lucru s-a văzut la despărțire, care a fost una grea. Clienții au fost foarte înțelegători în legătură cu faptul că eram doar stagiar și mai făceam greșeli. Acum, după această perioadă de practică, consider că îmi va fi ușor să mă angajez ca ospătar pe parcursul verii”, spune și Abigail Daubner, o altă elevă din Cavnic.



















