Share
SOS biserica monument din Buteasa! Se pot face donații pentru salvarea ei

SOS biserica monument din Buteasa! Se pot face donații pentru salvarea ei

În 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, o parte din acoperișul bisericii de lemn din Buteasa s-a prăbușit. Turnul și pereții exteriori sunt încă la locul lor, însă trebuie luate urgent măsuri pentru ca biserica să nu se distrugă complet.

Asociația Reabilitarea Organică a Satului Tradițional (R.O.S.T) Maramureș a întocmit devizul pentru lucrările de punere în siguranță și a estimat cheltuielile cu  studiul și proiectarea lucrărilor de restaurare. Atât R.O.S.T., cât și Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș, cer ca salvarea acestei biserici să devină prioritară pentru comunitatea locală din Buteasa, pentru Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, pentru Primăria Șomcuta Mare și pentru Consiliul Județean Maramureș.

Oricine dorește să ajute este binevenit. Se acceptă atât material lemnos, necesar pentru lucrările ce vor împiedica dărâmarea turnului și a pereților rămași în picioare, cât și susținere financiară pentru studiile necesare proiectului de

E singura biserică din lemn «în căței» din Țara Chioarului

“Satul Buteasa este pe cale să-și piardă biserica veche și, odată cu ea, un fragment important din trecutul său. Biserica «Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril» din Buteasa nu este doar «o biserică amărâtă, lipită cu lut». Este un martor istoric documentar pentru Țara Chioarului și singura biserică din lemn «în căței» din această zonă. Dimensiunile sale generoase reflectă o comunitate locală numeroasă și puternică la data construirii bisericii, ce a îmbogățit interiorul naosului cu o pictură rafinată, ale cărei rămășițe se află azi sub dărâmături. Materialul lemnos reciclat, plin de tăieturi și chertări, folosit pentru construirea absidei altarului, nu este semn al sărăciei ci dimpotrivă: arată respectul profund pe care comunitatea locală îl avea față de vechea biserică de unde acest material a fost preluat. Azi privim cu brațele încrucișate cum se șterg patru secole din istoria satului Buteasa, odată cu munca și credința investită de zeci de generații înaintea noastră” – precizează reprezentanții Asociației R.O.S.T.; persoană de contact: arhitect Laura Zaharia, e-mail: rost@rostmaramures, telefon: 0262.276 633.

Lasă un comentariu