Share
Roza-Rozalina, uriași și sânge albastru

Roza-Rozalina, uriași și sânge albastru

Plin de evenimente a fost weekendul trecut în Maramureș, mai multe comune îmbrăcând straie de sărbătoare. Pintre ele s-a numărat și Rozavlea, unde în 18 și 19 august au fost organizate zilele comunei. Manifestările au cuprins și întâlnirea cu fiii satului, dar și festivalul deja consacrat Roza-Rozalina.

Primarul Vasile Mîrza le-a amintit celor prezenți de istoria comunei Rozavlea. Edilul a explicat că Roza-Rozalina, frumoasa uriașilor din care descinde și comuna Rozavlea, conform unei vechi tradiții, a ajuns simbolul și numele acestui festival. ”Trebuie să fim mândri de istoria noastră, pentru că uriașii, care sunt pomeniți chiar și în Biblie, sunt considerați a fi de origine celestă. De-a lungul anilor s-a dovedit că memoria colectivă este mai importantă decât istoria, fapt care ar putea explica de ce Roza-Rozalina, un personaj mitic, este mai cunoscută decât voievodul de Maramureș, Ioan de Rozavlea. Indiferent dacă ne revendicăm numele de la Roza-Rozalina sau de la Ioan de Rozavlea, noi, descendenții lor, avem sânge celest sau albastru și suntem urmași de voievozi”, a spus primarul Vasile Mîrza.

După deschiderea festivă a urmat un program artistic oferit de Ansamblul Folcloric Roza-Rozalina, Grupul de copii din cadrul Şcolii Rozavlea, dar și de artiștii Pătru Bârlea, Anuţa Zubaşcu, Vasile Vlad Bănăţeanu, Marinel Petreuş şi Gheorghe Pârja. Pe scena festivalului au urcat dansatorii şi orchestra Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania, în timp ce seara s-a încheiat cu un concert oferit de cunoscuta cântăreață Antonia.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu