Share
Piese vechi de 8000 de ani descoperite în situl dacic din Oncești

Piese vechi de 8000 de ani descoperite în situl dacic din Oncești

Onceștiul are un sit dacic, un obiectiv de importanță națională, însă primarul comunei spune că nu se dorește punerea lui în valoare.

”În jurul cetății se spune că au locuit dacii liberi. Aceștia aveau casele împletite din nuiele unse cu pământ. Piesele arheologice descoperite în comuna Oncești sunt expuse la Muzeul din Sighet, la Muzeul de Istorie și Arheologie din Baia Mare și la Muzeul Național de Istorie din București. Sperăm să le putem expune și noi publicului care va fi prezent pe 26 august, când vom organiza Ziua Dacilor Liberi”, a menționat primarul Matei Godja. El afirmă că piesele descoperite sunt datate cu 6000 de ani înainte de Hristos.

”În anii 60 s-a făcut un studiu, dar ulterior a fost abandonat. Nu se dorește să se pună în valoare acest obiectiv de importanță națională. Noi sperăm ca în viitor să punem în valoare această cetate și să poată fi vizitată”, a adăugat Matei Godja.  Marius Ardeleanu, arheolog la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Baia Mare, confirmă că în zonă a fost descoperite obiecte foarte vechi, printre care și un topor masiv de piatră din neolitic (6000 de ani înainte de Hristos) și spune că se are în vedere în viitor efectuarea de noi săpături arheologice.

Lasă un comentariu