Share
”Marmația 2018”, la 50 de ani neîntrerupți (GALERIE FOTO)

”Marmația 2018”, la 50 de ani neîntrerupți (GALERIE FOTO)

Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă ”Marmația” și-a încheiat a 50 ediție, pe care sighetenii ar fi dorit-o mai deosebită, mai de jubileu.

Festivalul prezintă obiceiurile de iarnă, colindele și jocurile cu măști ce se derulează de la Crăciun și până la Bobotează. Pe lângă reprezentanții satelor și ansamblurile folclorice maramureșene, la Festivalul de datini și obiceiuri de Iarnă ”Marmația” vin și oaspeți din țară (Bucovina, Oltenia), dar și din străinătate ( mai ales, românii din Ucraina).

Și la această ediție, festivalul s-a desfășurat sub forma unui alai care trece pe străzile municipiului Sighetu Marmației, în care fiecare formație –   cu portul popular specific zonei din care a venit – prezintă un colind, un joc cu măști sau un obicei specific de iarnă. Iar la final, o parte din program e reluat pe scena din aer liber.

Părerile despre reușita acestei ediții sunt diferite, de la foarte bine – cum e normal să spună organizatorii  -, la ratat, cum comentează unii sigheteni. Oaspeții s-au simțit binișor. Important e că acest festival dăinuie de jumătate de veac. Și dacă rezistă  festivalul, cu atât mai mult dăinuie datinile.

 

Lasă un comentariu