Share
La Fânațe, un cămin numit dorință. Tot mai mare, după ce iarna l-a prins fără acoperiș (GALERIE FOTO)

La Fânațe, un cămin numit dorință. Tot mai mare, după ce iarna l-a prins fără acoperiș (GALERIE FOTO)

Încă înainte de alegerile locale din 2016, Primăria Cerneşti a demarat proiectul “Reabilitare Cămin Cultural – Fânaţe”, proiect finanţat cu fonduri europene şi aprobat în 2017. Valoarea lui este de aproximativ  250 000 de euro. Astfel, clădirea care, până nu demult, arăta ca un bloc cenuşiu din perioada comunistă, ar trebui să devină una cu aspect de casă tradiţională maramureşeană, iar intrarea în curtea căminului ar trebui să fie străjuită de o poartă masivă de lemn construită în acelaşi stil maramureşean.

Acum, căminul nu mai este nici clădire tradiţională, nici bloc cenuşiu, pentru că lucrările demarate chiar la final de 2018, au  făcut-o să semene mai degrabă a ruină. Acoperişul a fost demontat, geamurile au fost scoase şi, la o parte din clădire, s-au pus geamuri noi. Ploaia, zăpada şi gerul şi-au pus deja amprenta asupra pereţilor, în care s-a înfiltrat apa şi au îngheţat.

Graba strică treaba  (cu  încasarea)

Primarul Vasile Giurgiu a precizat că el a dat doar ordinul de începere a lucrărilor, decizia de decopertare a căminului aparținând executantului, SC Bud SRL Negrești Oaș, care a sperat că  vremea îi  va permite să execute și centurile și acoperișul. Și să încaseze ceva bănuți la finalul dean. Lucrările nu au putut fi începute mai devreme, fiindcă licitația a durat peste trei luni. În acest interval au tot fost cerute clarificări celor patru ofertanți. Iar clarificările au clarificat cumva situația, în sensul că trei firme au fost descalificate și a câștigat firma SC Bud SRL.  Trebuie precizat că această firmă venea după un an 2017 prost: pierderi de 634 292 lei și scăderea  numărului de salariați la 8. De fapt, din 2012, de la înființarea firmei,  2017 a fost singurul an cu pierderi, după ce cu un an înainte profitul raportat a fost unul record pentru firmă:  3.213.953 lei (obținut cu 30 de angajați).

Proverbe și zicători

Primarul Vasile Giurgiu spune că a primit asigurări de la executant că structura de rezistență a clădirii nu va fi afectată de iarna friguroasă, centura fiind turnată din beton ce rezistă la -20  ͦ  C.  Și că eventualele cheltuieli generate de infiltrații le va suporta executantul. Pentru el, important e să iasă bine lucrarea și să se încadreze în termenul de execuție, care este de circa un an.  E bine ca măcar la început de an să fii optimist. Dar după cât de grea a fost iarna până acum, se vede că iarăși graba a stricat treaba, iar drumul spre iad e pavat cu bune intenții.

”Un tramvai numit dorință” e titlul unei piese a dramaturgului american Tennessee Williams, răsplătită cu Premiul Pulitzer (1948) și ecranizată în 1951, pelicula obținând patru premii Oscar și alte opt nominalizări.  Mi-am permis să parodiez acest titlu în formularea ”Un cămin numit dorință”, sperând  ca, până la urmă, și acesta să fie o realizare bună. Măcar să nu primească premiul ”Zmeura de aur” pentru cel mai nereușit proiect cu bani europeni din Maramureș; mai ales că are un contracandidat redutabil: Centrul Integrat de Management al Deșeurilor de la Fărcașa.

 Ananei GAGNIUC 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu