Share
Hramul Mănăstirii Habra (GALERIE FOTO)

Hramul Mănăstirii Habra (GALERIE FOTO)

Mănăstirea Habra din Groşii Băii are hramul „Învierea Domnului”, dar de la înfiinţarea mănăstirii se prăznuieşte, prin tradiţie,  nu în ziua de Paşti, ci a treia zi de Paşti, pentru ca un număr cât mai mare de credincioşi să poată lua parte la această sărbătoare. Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, cel care a sfințit piatra de temelie a mănăstirii în 25 august 1996.

PPS Iustin a rostit un frumos și cuprinzător cuvânt de învăţătură despre istoria vechii Mănăstiri Habra, existentă pe la anii 1600, despre prima unire a românilor într-o singură ţară, la 1600, sub Mihai Viteazul, despre Centenarul Marii Uniri din 1918, pe care îl sărbătorim anul acesta.

Ideea reînfiinţării Mănăstirii Habra a aparţinut preotului Ioan Coltan, paroh în Groşii Băii care, în 1990, împreună cu alţi preoţi din zonă şi cu credincioşii lor, sub impulsul muzeografului Viorica Ursu – care îşi doarme somnul de veci în perimetrul mănăstirii – au reluat pelerinajul de Sfintele Paşti la locul unde a fost Mănăstirea Habra. Lucrările de construcţie au început în 1992.  Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat reînfiinţarea mănăstirii în 16 februarie 1996.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu