Share
Duminică, la Moisei au fost comemorați eroii-martiri (GALERIE FOTO)

Duminică, la Moisei au fost comemorați eroii-martiri (GALERIE FOTO)

Duminică, 21 octombrie 2018, la Monumentul Eroilor din Moisei  a avut  loc un ceremonial religios și militar, pentru cinstirea celor 29 de eroi-martiri români, împușcați în 14 octombrie 1944, de militarii maghiari aflați în retragere.  Din lagărele de muncă de la Vișeu de Sus au fost aduse la Moisei, în două case de la marginea localității, 31 de persoane (24 din județul Mureș, 3 din Cluj și 4 din Maramureș). Acuzați de patriotism românesc, s-a tras asupra lor. În mod miraculos au existat doi supraviețuitori, marcați pe viață de tragedia în mijlocul căreia s-au aflat: Vasile Drăgan Ivașcu, din Vișeu de Mijloc, și  clujeanul Vasile Petean.  Cadavrele au fost înmormântate mult mai târziu. Comemorarea eroilor-martiri se face la Moisei  în 21 octombrie, odată cu Ziua ”Sfinților Mărturisitori Ardeleni”.

Pentru cinstirea eroilor-martiri a fost ridicat un monument de piatră, realizat de sculptorul Vida Gheza. În 1979, episodul a fost imortalizat în filmul ”Ultima frontieră a morții”, regizat de Virgil Calotescu,  avându-i în distribuție pe Florin Piersic, Ion Dichiseanu, Vlad Rădescu, Emanoil Petruț, Mihai Mereuță, Mariana Mihuț.

În fiecare an, ei sunt cinstiți la Monumentul Eroilor din Moisei, așa cum îndemna și poetul Adrian Păunescu, în al său ”Letopiseț la Moisei”: ”Să mai citim din când în când ziare/Să mai privim din când în când la ei,/La moartea lor ce și acum ne doare/Românii împușcați de la Moisei”.

Lasă un comentariu