Share
Biserica veche de 122 de ani din Măgureni a fost târnosită și a mai primit un hram (GALERIE FOTO)

Biserica veche de 122 de ani din Măgureni a fost târnosită și a mai primit un hram (GALERIE FOTO)

Măgureni-ul are o biserică monumentală, construită din piatră şi cărămidă între 1890 și1896, pe când satul avea vreo 400 locuitori. Acum satul are 160 de credincioși și 45 de locuințe. Dar au pus mână de la mână şi, au reuşit ca în 2008, pe vremea preotului paroh Petru Chifor, să demareze lucrările de renovare. Lucrările au continuat şi sub păstorirea preotului Ioan Florin Pălincaş (venit în parohie în 2011). Noua catapeteasmă și ușile de acces, toate executate în lemn de stejar, precum și mobilerul din biserică au fost realizate de către meșterul popular Viorel Mihiș din Baba. Materialele pentru  tubulatura de ventilație din incinta bisericii au fost donate de către Robert Francisc din Baia Sprie. Marius Cioran a realizat pictura bisericii, precum și icoanele noi pe catapeteasmă. Costurile pentru lucrările de încălzire centrală la biserică, pe panouri radiante, precum și pentru policandre noi din bronz au fost suportate de avocat dr. Remus Adrian Borza (născut în sat) și de credincioșii din Măgureni. Instalația electrică a fost reconfigurată și consolidată de către inginerii Dorin și Alexandru Medan, cheltuielile lucrării au fost suportate de către Dorin Medan.

Un al doilea hram pentru biserică: Sfinţii şi Drepţii Dumnezeieşti Părinţi Ioachim şi Ana 

Slujba de târnosire,oficiată în 9 septembrie de PS Părinte Iustin. s-a făcut după toate rânduielile Bisericii Ortodoxe. Cu această ocazie, pe lângă hramul istoric Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a dat şi al doilea hram acestui sfânt locaş de închinare: hramul sărbătorii împărăteşti din ziua târnosirii, adică Sfinţii şi Drepţii Dumnezeieşti Părinţi Ioachim şi Ana.

În semn de înaltă apreciere și prețuire pentru activitatea sa,  preotul paroh Ioan Florin Pălincaş a fost hirotesit iconom stavrofor. Pentru contribuția adusă la înnoirea și împodobirea bisericii din Măgureni, primarul Vasile Giurgiu şi viceprimarul Ionel Gherghel au primit Gramata Episcopală

Diplome de vrednicie au fost oferite prim-epitropului Gheorghe Marcel Medan, consilierilor parohiali Ioan Roman, Gheorghiță Roman, Teofil Medan, Vasile Florean, Doru Florean, Vasile Pinte, Claudiu Manciu, Aurel Viman, fostului primar Nelu Vasile Șovre, cântăreţului bisericesc Radu Roman şi paraclisierului Augustin Medan, precum şi binefăcătorilor  deputat Remus Adrian Borza, ing. Dorin Medan, Sebastian Gherghel,  Ioan Dolha,  Gheorghe Roman şi pictorilor bisericeşti Marius Cioran şi Daniel Burnar.

 

Lasă un comentariu