Share
100 de ani  de când la Sighet au fost desemnați delegații maramureșeni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia

100 de ani de când la Sighet au fost desemnați delegații maramureșeni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia

Joi, 22 noiembrie a.c., începând cu orele 10.30, pe platoul din faţa Casei Memoriale ”Academician dr. Ioan Mihalyi de Apşa”  din Sighetu Marmaţiei  va avea loc un ceremonial militar şi religios, care va marca  împlinirea a 100 de ani de la adunarea populară din Sighetu Marmației din 22 noiembrie 1918.. În această adunare a românilor maramureșeni, care a avut loc în clădirea fostului Consiliu Național Române, au fost desemnați reprezentanții Maramureșului la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.

Vor fi dezvelite și două plăci memoriale. Una e amplasată pe casa memorială – edificată ca primul muzeul al Maramureșului. Cealaltă tronează pe clădirea fostului Consiliu Național Român din Sighetu Marmației unde, în 22 noiembrie 1918, a avut loc adunarea națională a românilor maramureșeni, cea care a ales Sfatul Național și a hotărât trimiterea delegațiilor la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Reprezentanții unităților administrativ-teritoriale din Maramureșul Istoric, prezenți la manifestare, vor semna un credențial de mulțumire și recunoștință față de faptele înaintașilor care au înfăptuit la Marea Unire.  Va fi deschisă expoziţia documentară „Armata română eliberează Maramureşul”, iar Fanfara Municipală din Baia Mare va susține un recital.

Evenimentul face parte dintr-un proiect dedicat Centenarului Marii Uniri, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu