Share
Bijuterii arhitecturale băimărene. Casa Johannes Banfi Hunyades

Bijuterii arhitecturale băimărene. Casa Johannes Banfi Hunyades

Centrul Vechi al Băii Mari e un loc fascinant, care îți dă plăcuta impresie, că timpul s-a oprit în loc, că istoria și-a luat un răgaz de odihnă și meditare.

Privind  de jur împrejur, nu putem să rămânem de piatră în fața unei bijuterii arhitecturale. Exteriorul te lasă fără grai dar când ai pășit în monumentala casă, respirația devine mai greoaie.

Casa Banfi e un popas în care, nu poți să nu te transpui acelor vremuri.

Este surprinzător cum o casă de sute de ani a rămas atât de impozantă.

Astazi e un loc cochet și de bun gust, care păstrează izul acelor vremuri.

În subsolul casei Banfi Hunyades,   te poți  desprinde de stresul cotidian. Odinioară era un atelier alchimic.

Șiruri de cărămizi încastrate în arcadă, poartă  inițialele „NB” a cetății Baia Mare și ciocanele încrucișate,  însemnele minerești.

Aici s-a născut în anul 1576 și a locuit alchimistul Johannes, argintar( creator de monede) pentru cetatea Baia Mare și pentru familia arendașului Georg  Lissibona. Deși preocupat de monede, avea și pasiunea experimentelor alchimice și de știință.

Și-a desăvârșit meseria de creator  de monede,  la Londra. Acolo s-a și căsătorit și a avut patru copii. Mai tarziu devine asistentul astronomului și filosofului Kenelm  Digby la Gresham College.

Crearea de monede, talentul literar, pasiunea pentru științe și cunoasterea mai multor limbi străine, i-a dat prilejul de a fi acceptat în cercurile personalităților europene. Se  spune  că textele sale  s-au transformat în piese de teatru care au avut semnătura lui Shakespeare.

Băimăreanul Walter Ubelhart a fost pasionat de viața lui Johannes Banfi Hunyades, scriind cartea „În umbra lui Shakespeare”.Acesta  crede că legatura dintre cei doi a fost doar un episod oarecare din viață.

Casa care păstrează elemente inspirate din cultura italiană este inclusă în circuitul turistic al Băii Mari.

 

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu