Share
Asociația „Mâinile care fac bine” din Vima Mică amenajează un loc de suflet – „Muzeul la lelea Ruzale”

Asociația „Mâinile care fac bine” din Vima Mică amenajează un loc de suflet – „Muzeul la lelea Ruzale”

Județul Maramureș se poate lăuda cu numeroase asociații care au ca scop principal sprijinirea unor cauze sociale, umanitare sau educaționale. Ele funcționează pe baza donațiilor, voluntariatului și a diverselor finanțări și au un impact semnificativ în comunitate.

Una dintre acestea este Asociația „Mâinile care fac bine” din Vima Mică (președinte Voichița Vayda). De-a lungul timpului, Asociația a venit în sprijinul celor nevoiași cu alimente, îmbrăcăminte, a susținut familiile cu copii, a sprijiit persoanele bolnave etc. 

Una dintre acțiunile inedite pe care Asociația le derulează în acest moment este amenajarea unui muzeu. E nevoie de multă muncă, însă cu ajutorul oamenilor cu suflet mare suntem convinși că visul se va împlini. S-a organizat până acum o clacă și altele vor mai urma.

„Reînvierea tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti a devenit dorința de suflet. O dorință care sperăm să ne unească într-o clacă săteăscă cum nu a mai fost de când eram copii.

Dorim prin intermediul Asociației „Mâinile care fac bine”, având sediul în satul Vima Mică, să aducem în actualitate modul de viaţă al bunicilor și străbunicilor de pe aceste meleaguri.

Vă invităm să punem mâinile împreună pentru a reda frumusețea de altădată unei căsuțe care nu a fost atinsă de modernism și dorim să devină un loc pentru desfășurarea si reînvierea tradiţiilor populare de altădată”, a fost mesajul postat pe rețelele de socializare de Voichița Vayda.

Și astfel, sâmbătă, 10 mai, oameni harnici și de omenie s-au adunat „la lelea Ruzale” (valea cu stini) și au lipit casa cu lut și s-a făcut amenajarea șurii.

„Va mulțumim din suflet celor care ați fost prezenți! A fost o zi de poveste, de efort, de voie bună și de solidaritate. Claca nu este doar un obicei vechi, ci o dovadă că tradiţiile noastre au putere să ne aducă împreună și să dea sens lucrurilor simple.

Prin mâinile voastre harnice casa a fost reparată, șura curățată, dar mai mult decât atât am clădit și o amintire de neuitat. Împreună am repornit o tradiție care merită trăită, nu doar povestită. Va mulțumim! Hai să nu fie ultima! Tradițiile reînvie prin oameni ca voi!”, a fost mesajul postat după eveniment.

Lucrările nu se opresc aici. În această sâmbătă, 17 mai, de la ora 09.00, se trece din noi la treabă.

„Continuăm lucrările începute cu sârg săptămâna trecută. Acoperișul mai are două cuie de bătut, gardul ne face cu ochiul și roaba n-a apucat să fie plimbata cât și-ar fi dorit. Dacă n-ați prins prima rundă, e ocazia perfectă sa recuperați. Și dacă ați fost, știți deja că muncim cu spor, râdem pe rupte și plecam acasă cu praf în par și inima ușoară. Vă așteptăm cu drag și cu o unealtă la purtător!

Câteva cuvinte despre proiectul pe care îl planuim cu această locație care va purta numele de: MUZEUL LA LELEA RUZALE.

Pe lângă că ne vom întâlni aici cu toții să ne bucuram împreună, să reînviem tradiţiile de altădată, ne dorim ca în această locație să găzduim evenimente pentru comunitate cu scop social și de promovare a datinilor, tradițiilor și obiceiurilor strămoşeşti din zonă.

Un prim eveniment va avea loc în 31.05.2025, organizat de Asociația „Mâinile care fac bine”. În curând mai multe detalii. Până atunci ne revedem la CLACĂ. Doamne ajută!”, este mesajul postat de președintele Asociației.

Noi le dorim spor la treabă și sperăm ca oamenii să se implice în număr cât mai mare! Amenajarea unui astfel de muzeu este o idee foarte bună!

L.C.H.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu