În Borșa a început a doua ediție a cursului „Comportamente responsabile în situații de urgență și reziliență la dezastre” - 6 minute în urmă
CJRAE Maramureș – un model de succes în sprijinul educației - 22 minute în urmă
Cântărețul Glad Condor organizează un concert în Baia Mare - 36 minute în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (VII) - 1 oră în urmă
Educație la muzeu – proiect interactiv pentru tinerii artiști - 2 ore în urmă
Rezultate impresionante obținute de un elev al Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” la Olimpiada Națională de Fizică - 3 ore în urmă
Sportivii echipei CS Stiinta Electro Sistem Baia Mare au participat la un stagiu de pregătire în Slovenia - 4 ore în urmă
Polițiștii maramureșeni percheziționează în Prahova - 5 ore în urmă
Proiectele Episcopiei Maramureșului prind contur - 5 ore în urmă
Lucrări de reparații pe drumurile din Sighetu Marmației - 5 ore în urmă
13 Martie în Astronomie: Ziua Descoperirii a Două Lumi – Uranus și Pluto
Ziua de 13 martie ocupă un loc special în istoria astronomiei, marcând descoperirea a două planete îndepărtate ale Sistemului Solar: Uranus, în anul 1781, și Pluto, în 1930. Aceste evenimente, separate de aproape un secol și jumătate, au schimbat radical felul în care înțelegem Universul și au redefinit limitele Sistemului Solar.
1781: Uranus – Prima planetă descoperită cu un telescop
În seara de 13 martie 1781, astronomul britanic William Herschel observa cerul cu telescopul său când a reperat un obiect neobișnuit. Inițial, el a crezut că este o cometă, dar observațiile ulterioare au demonstrat că era vorba despre o nouă planetă – Uranus, a șaptea planetă de la Soare. Aceasta a fost prima planetă descoperită cu ajutorul unui telescop, extinzând pentru prima dată dimensiunile cunoscute ale Sistemului Solar.
Uranus s-a dovedit a fi un gigant, diferit de Jupiter și Saturn, cu o atmosferă bogată în hidrogen, heliu și metan, care îi conferă culoarea distinctă, albastru-verzuie. O altă particularitate este axa de rotație extrem de înclinată, ceea ce face ca planeta să pară că „se rostogolește” pe orbita sa.
1930: Pluto – O planetă pitică la marginea Sistemului Solar
La aproape 150 de ani după Herschel, în 13 martie 1930, astronomul american Clyde Tombaugh, de la Observatorul Lowell din Arizona, a identificat un obiect minuscul dincolo de orbita lui Neptun. Acesta a fost denumit Pluto, devenind cea de-a noua planetă cunoscută la acea vreme.
Descoperirea a fost un eveniment major, deoarece Pluto părea să confirme ipoteza existenței unei planete masive la marginea Sistemului Solar. Totuși, pe măsură ce tehnologia a avansat, astronomii au descoperit că Pluto este doar unul dintre numeroasele corpuri din Centura Kuiper, o regiune plină de obiecte înghețate. În 2006, Uniunea Astronomică Internațională a decis să-l reclasifice drept planetă pitică, un statut care a stârnit multe dezbateri.
Două lumi descoperite în aceeași zi, la secole distanță
Coincidența descoperirii lui Uranus și Pluto pe 13 martie demonstrează că această dată este una cu rezonanță în astronomie. Dacă Uranus a extins granițele Sistemului Solar, Pluto ne-a ajutat să înțelegem mai bine regiunile îndepărtate ale acestuia.
Astăzi, explorarea acestor lumi continuă. Sonda Voyager 2 a transmis imagini detaliate ale lui Uranus în 1986, iar în 2015, misiunea New Horizons a dezvăluit pentru prima dată peisajele surprinzătoare ale lui Pluto.
Fie că vorbim de un gigant de gheață sau de o planetă pitică, 13 martie rămâne o zi de referință în descoperirea frontierelor cosmice.
Vasile Petrovan