Share
Hramul Catedralei Episcopale “Sfânta Treime” din Baia Mare

Hramul Catedralei Episcopale “Sfânta Treime” din Baia Mare

Prin tradiţie, de la târnosirea nivelului întâi al Catedralei Episcopale “Sfânta Treime” din Baia Mare, hramul acestui sfânt locaş de închinare se ţine cu o zi mai devreme, în ziua praznicului Pogorârea Sfântului Duh, pentru ca să poată participa şi să se bucure cât mai mulţi credincioşi.

Păstrând tradiţia veche a Bisericii din ziua praznicului Pogorârea Sfântului Duh, PS Episcop Iustin a a făcut rugăciuni pentru păstrarea ţarinilor curate şi neatinse de boli şi dăunători, pentru recolte bogate în grădini şi pe câmpuri.  Au fost bienecuvântate şi spicele de grâu cu care credincioşii au mers spre casă, unde le păstrează întreg anul calendaristic, ca binecuvântare.

Distincții

Multe personalități au primit distincții cu ocazia hramului. Dintre ei îi amintim pe colegii noștri de la ”Gazeta de Maramureș”, Mircea Crișan (răsplătit cu ”Crucea Voievodală Maramureşeană”) și Ioana Lucăcel (răsplătită cu Ordinul “Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş”), pentru contribuția adusă la promovarea valorilor sacre și culturii creștine în Biserică, comunitate și societate și pentru pentru realizarea evenimentului dedicat Centenarului Marii Uniri: „Uniți pentru Marea Unire” – 1.228 de tineri maramureșeni la Băsești”.

ştigătorii celei de a III-a ediții a Concursului de Muzică bizantină „Ziua Învierii”

De hram avut loc și premierea câştigătorilor celei de a III-a ediții a Concursului de Muzică bizantină „Ziua Învierii, ce a avut loc în 10 mai în sala „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din incinta Catedralei Episcopale din Baia Mare.

Premiul I – arhid. Ionuț-Dorin Pleș (de la Catedrala Episcopală “Sfânta Treime”) și Marcela Ștefania-Latiș (elevă la Seminarul Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare ● II – Dorin Dragotă (Seminarul Teologic Liceal Ortodox) şi Ioana Emanuela Benciu (Liceul de Arte din Baia Mare) ● III – Ioan Mircea Pop (membru al Grupului bizantin „Theologos”) şi Marinela Dale ● Menţiuni: Vlad-Maxim Sitariți și Gheorghe Leordean (elevi la Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare).

 

Lasă un comentariu