Share
A apărut Albumul Aniversar „Iustin, Episcopul Tinerilor – 60”; Este darul tinerilor eparhiei pentru Episcop (FOTO)

A apărut Albumul Aniversar „Iustin, Episcopul Tinerilor – 60”; Este darul tinerilor eparhiei pentru Episcop (FOTO)

În 23 iunie, Preafințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a împlinit 60 de ani.

Cu acest prilej, tinerii din Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului i-au făcut un dar: Albumul Aniversar „Iustin, Episcopul Tinerilor – 60”, care a apărut recent.

„La acest moment aniversar, când Preasfințitul Părinte Iustin împlinește șaizeci de ani de viață, când toți cei apropiați se îndreaptă cu gânduri și urări de bine și frumos, noi, tinerii eparhiei, care am avut prilejul să participăm la proiectele și activitățile întreprinse la inițiativa și sub îndrumarea Preasfinției Sale, și am avut bucuria să-l cunoaștem îndeaproape, să ne mărturisim frământările, să ne împărtășim împlinirile, să-i ascultăm predica ori să luăm parte, împreună chiar, la jocuri în tabere, am socotit de cuviință să-i oferim cel mai de preț dar care se poate, adunând într-un buchet al celor mai prețioase flori, mărturiile noastre în imagini și cuvinte. Astfel, cu ajutorul lui Dumnezeu am înfăptuit această lucrare: „Albumul Aniversar Iustin – Episcopul Tinerilor”, care va rămâne peste timp imaginea vie a felului minunat în care Dumnezeu, prin slujitorul Său, a crescut mlădițele Bisericii Sale” – se precizează pe pagina Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Lucrarea este prefațată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care surprinde prin cuvinte alese statura Preasfințitului Părinte Iustin ca ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, membru al Sfântului Sinod și Întâistătător al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

În același ton, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Maramureșului și Sălajului, în câteva pagini, sub genericul „Arta artelor este să-l formezi pe om”, creionează portretul duhovnicesc al celui care i-a fost și îi este frate întru slujire și colaborator neîntrerupt întru slujirea Bisericii și a tineretul creștin, Preasfințitul Părinte Iustin.

Înaintea expunerii capitolelor, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, ca ucenic de o viață al Preasfinției Sale Iustin, și în calitate de coordonator al acestui proiect, la ceas aniversar, prin cuvântul intitulat „Dăruire sfântă și noblețe sufletească” trasează cu multă măiestrie un arc peste timp, a ierarhului de ieri și de azi, realizând astfel cuvenita introducere a lucrării de față.

Iată cuprinsul lucrării:
1. Cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
2. Cuvântul Înalt Preasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului
3. Cuvântul Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului
4. Ioan Hodea – tinerețe pusă în slujba lui Dumnezeu
5. Călugăria primilor ucenici la Mănăstirea „Sf. Ana” Rohia
6. Preasfințitul Părinte Iustin al Maramureșului și Sătmarului la Pelerinajul Tineretului European” – Loreto, Italia
7. Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români Baia Mare
8. Asociația Tinerilor Ortodocși ai Catedralei Episcopale Maramureșene
9. Tabere creștine, școli de vară și întâlniri cu tinerii
10. Tabere „Dragoste și prietenie” din Munții Țibleșului
11. Taberele de la Mănăstirea Chiuzbaia
12. Taberele din Stațiunea Izvoare „Întâlnirile din inima Maramureșului”
13. Școala de vară „Dibăcie și noblețe în satul românesc” Parohia Șesu Mănăstirii Rozavlea
14. Școala de vară – Parohia Groși, Mănăstirea „Învierea Domnului” Habra
15. Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Protopopiatul Sighet
16. Reuniunea Tinerilor Ortodocși – Baia Mare, 2013
17. Reuniunea Națională a Tinerilor Ortodocși cu participare internațională – Baia Mare, 2014
18. Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Europa – Cluj Napoca, 2015
19. „Întâlnire de suflet. Părintele și Copiii” – la Mănăstirea „Sfânta Ana”, Rohia
20. Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului Maramureșului și Sălajului – Baia Mare, 2019
21. Drumul Catedralelor de Lemn ale Maramureșului – „O călătorie spre regăsirea sufletului românesc”
22. Proclamarea Sfântului Mucenic și Arhidiacon Ștefan ca Ocrotitorul tinerilor creștini ortodocși din Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului
23. Ora de Religie cu Preasfințitul Părinte Iustin
24. Mesajul Preasfințitului Părinte Iustin de 1 Iunie – Ziua Internațională a Copilului

„Amintirile copiilor de ieri și mărturia tinerilor de azi creionează portretul ierarhului plin de vigoare și carismă care le-a arătat calea spre Hristos prin însăși prezența sa caldă și prietenoasă, fiind el însuși chip al Celui Care l-a trimis.
Datorită acestor fapte mult inspirate și atât de bine lucrate, pe drept cuvânt, noi, fiii și fiicele Maramureșului și Sătmarului, îl declarăm, prin lucrarea de față, pe Preasfințitul Părintele Nostru, IUSTIN: EPISCOPUL TINERILOR! Albumul Aniversar a apărut la Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, care însumează 303 pagini de o frumusețe aparte”, se mai precizează pe pagina Episcopiei.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu