Share
Râul Lăpuș, poluat accidental cu deversări din Mina Băiuț

Râul Lăpuș, poluat accidental cu deversări din Mina Băiuț

În această dimineață, la galeria Breiner a Minei Băiuț s-a auzit un zgomot puternic urmat de o deversare accidentală de ape de mină, eveniment semnalat la 112. La fața locului s-au deplasat pompieri militari din cadrul Pichetului de Pompieri de la Târgu Lăpuș, specialiști de la Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu, de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureș, CNMPN Remin, SC Conversmin, Primăria Băiuț, respectiv SVSU Băiuț. Echipele de intervenție alcătuite din pompieri militari și personalul SVSU Băiuț au acționat cu utilaje pentru devierea apelor de mină și protejarea gospodăriilor situate în zonă. Drumul județean a fost spălat pe o lungime de 400 de metri. S-a lucrat pentru curățarea și degajarea zonei afectate de materialul antrenat de apele de mină.

La această oră, fenomenul deversării accidentale de ape de mină este în diminuare. Echipele de intervenție s-au deplasat pe cursul râului și nu au constatat și înregistrat, ca efect al deversării accidentale, mortalitate piscicolă în râul Lăpuș.  Întregul tronson al râului Lăpuș, aval de localitatea Băiuț, până la confluența cu râul Someș, este monitorizat și, periodic, vor fi prelevate probe de apă care vor fi analizate în laboratorul SGA.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a dispus măsuri pentru convocarea CNMPN Remin, SC Conversmin, administratorilor judiciar și administratorului special în vederea alocării de resurse necesare pentru punerea în siguranță a galeriei Breiner.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu