Share
Un nou început de an școlar care găsește nepregătite multe școli din Maramureș

Un nou început de an școlar care găsește nepregătite multe școli din Maramureș

Patru comisii mixte, coordonate de prefect și subprefect și alcătuite din reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș, Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, Direcției de Sănătate Publică Maramureș, Inspectoratului Școlar Județean Maramureș și Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș și Instituția Prefectului-Județul Maramureș, au verificat starea unităților de învățământ preuniversitar din județ. Iată și rezultatele controlului.

69 de unități școlare nu au autorizație sanitară

În  Maramureș sunt 161 de unități de învățământ cu personalitate juridică, la care se adaugă 4 cluburile școlare/sportive și palatul copiilor). Din totalul de 166,  doar 97 dețin autorizația sanitară de funcționare.

Principalele cauze identificate pentru nedeținerea autorizației sunt:

  • apă potabilă neconformă
  • lipsă apă potabilă
  • grupuri sanitare neconforme sau amplasate în exterior
  • amplasarea și funcționarea de grădinițe în blocuri de locuințe
  • săli de sport amenajate în săli de clasă
  • neasigurarea circuitului alimentar la grădinițe, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare
  • lipsa locurilor de joacă la grădinițe.

32 de clădiri au toaletele în curte

32 de clădiri amplasate în mediul rural au toalete în curte. Dintre acestea, 19 sunt situate în zone de munte izolate, activitatea desfășurându-se în spații închiriate, ca atare nu se pot face investiții pentru amenajarea de toalete interioare.

Au fost alocate fonduri pentru amenajarea unor grupuri sanitare interioare și asigurarea cu utilități la 11 unități de învățământ cu personalitate juridică, de pe raza a 10 unități administrativ-teritoriale (UAT): Asuaju de Sus, Bicaz, Bistra, Bocicoiu Mare, Coltău, Ocna Șugatag, Poienile de Sub Munte, Borșa, Ulmeni și Vișeu de Sus). La Asuaju de Sus și Borșa lucrările s-au finalizat, iar la celelalte grupuri sanitare lucrările vor fi finalizate în luna decembrie.

Probleme cu apa potabilă

Sunt probleme legate de apa potabilă pe raza a 13 UAT-uri: Băsești, Bicaz, Bistra, Bogdan Vodă, Cupșeni, Leordina, Poienile de Sub Munte, Șieu, Remeți, Șișești, Repedea, Rona de Jos și Rona de Sus. Soluțiile și măsurile propuse , pentru eliminarea deficiențelor sunt: achiziționarea de aparate de apă potabilă, finalizarea lucrărilor pentru amenajarea/renovarea grupurilor sanitare în interior.

43 de clădiri nu au autorizații de securitate la incendiu

În baza materială a unităților de învățământ sunt 683 de clădiri. Dețin autorizație de securitate la incendiu 67 de clădiri. Nu au autorizație de securitate la incendiu 43 de clădiri. 35 de clădiri construite înainte de anul 1992(care nu necesită autorizație de securitate la incendiu și la care s-au executat lucrări de modernizare au aviz ISU. Clădirile construite înainte de 1992 nu necesită autorizație de securitate la incendiu.

Transport. Există 124 de microbuze pentru transportul elevilor și s-a solicitat de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice alocarea de alte 71 microbuze școlare.

Lasă un comentariu