O nouă ediție a evenimentului „Cu Iia pe bicicletă” va avea loc în Baia Mare - 9 ore în urmă
Zeci de mașini trase pe dreapta în două ore într-o nouă acțiune tip Blocada - 10 ore în urmă
De la libertate la restricții – un exercițiu de pedagogie cu elevi și deținuți - 12 ore în urmă
România face front comun pentru reconstrucția Ucrainei - 13 ore în urmă
România pornește producția de drone militare la Brașov - 14 ore în urmă
Borşa găzduieşte Snow Maker Days, un eveniment de referință pentru industria zăpezii artificiale - 14 ore în urmă
Unii n-au măsură: conduc și beți, și cu permisul suspendat - 15 ore în urmă
Ethnologica Film Fest Baia Mare – singurul festival de scurtmetraj etnografic din România – și-a desemnat câștigătorii - 16 ore în urmă
Actualizare: Tragedie în Baia Mare – Bărbatul care a căzut în gol de la etajul 7 a murit la spital - 17 ore în urmă
USR-Partidul cu președinți sezonieri și alegeri perpetue - 17 ore în urmă
Nu trebuie să se întâmple niciodată într-o școală
O tragedie greu de descris a transformat o instituție de învățământ într-un câmp al groazei, unde au murit zece oameni, printre elevi , profesori și însuși atacatorul. Părinți plâng în fața clădirii, comunitatea e paralizată, iar întrebările, la fel ca durerea, nu contenesc. Atacul armat s-a produs în jurul orei 10 dimineața, la liceul BORG din Graz.
Două săli de clasă s-au transformat în scene de coșmar, după ce un adolescent — elev al școlii — a deschis focul asupra colegilor săi, cel puțin 20 de focuri. Unii au murit pe loc. Alții, grav răniți, au fost transportați de urgență la spital.
„Este o tragedie inimaginabilă”, a declarat, cu vocea tremurândă, primarul Elke Kahr. Și avea dreptate. Nimic nu poate pregăti un oraș pentru a-și vedea propriii copii morți într-o sală de clasă. Nimic nu poate explica cum un adolescent, crescut în același cartier, educat în aceeași școală, poate deveni autorul unui astfel de măcel.
Cadavrul atacatorului a fost găsit într-una din toaletele instituției. Se pare că s-a sinucis în momentul în care forțele de ordine — trupele speciale Cobra — au pătruns în clădire. Avea 17 ani. Lăsase urme vagi de frustrare în mediul online, indicând că se simțea marginalizat, „o victimă a hărțuirii”, potrivit surselor anchetei. Dar ce justificare ar putea exista pentru un asemenea carnaj?
Cuvintele ministrului de interne Gerhard Karner, venit la fața locului împreună cu cancelarul Stocker, au fost seci, tehnice. Dar pe străzile din Graz, lacrimile curg tăcute. Oameni aprind lumânări, își îmbrățișează copiii mai strâns ca niciodată și se întreabă dacă vreodată vor mai putea privi o sală de clasă fără să simtă frică. „Al meu a scăpat, dar al altcuiva nu”, spune o mamă cu ochii înlăcrimați.
Ironia crudă a destinului face ca această tragedie să fi avut loc aproape în aceeași zi cu un alt atac comis în Graz, în 2015, când trei persoane au murit. Orașul n-a uitat niciodată acel moment. Acum, rana se redeschide. Și mai adâncă.
Vasile Petrovan