Share
Mihai Dăncuș, un exemplu elocvent că ”educația schimbă vieți”

Mihai Dăncuș, un exemplu elocvent că ”educația schimbă vieți”

Concursul național pentru liceeni EUROSCOLA, lansat de Biroul Parlamentului European, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, se desfășoară în acest an școlar sub titlul generic „Educația schimbă vieți”. La această a XII-a ediție a concursului s-a înscris și o echipă formată din 18 elevi, din clasele IX-XI ale Colegiului Național „Dragoș Vodă” (CNDV) din Sighetu Marmației (CNDV a mai participat la concursul EUROSCOLA în anii școlari 2012-2013, respectiv 2015-2016, ajungând la etapa internațională de la Parlamentul European din Strasbourg).  Membrii echipei, coordonați de profesoarele Luminița Colopelnic și Cornelia Hotea, au avut de ales o personalitate a cărei poveste de succes să fie promovată în școli și în mass-media, pentru a sublinia rolul educației și importanța învățării unei meserii, atât pentru dezvoltarea personală, cât și pentru bunăstarea comunității.

Elevii s-au oprit la prof. dr. Mihai Dăncuș, muzeograf, scriitor și publicist, profesor de vocație, director de muzeu, cercetător în domeniul culturii și civilizației tradiționale, un exemplu elocvent pentru proiectul „Prin tradiție și educație spre autenticitate și bunăstare”. Așa cum recunoaște în interviul acordat în cadrul proiectului, Mihai Dăncuș este rezultatul educației educației – școlare, dar și ca autodidact – , al familiei, dar și al societății, deoarece s-a lăsat atins în mod constant de valorile acesteia, întregindu-se ca personalitate. Părinții pe care i-a ascultat, accentul pus pe educație în orice împrejurări, meseria pe care a îmbrățișat-o, partenera de viață pe care a ales-o astfel încât să îi înțeleagă idealul, ambiția, dragostea pentru tradiții, pentru autentic și frumos, pentru oameni și locuri –  totul s-a aranjat perfect în creionarea destinului său.

Un destin unic, impresionant, căruia îi rămânem recunoscători: a salvat o parte importantă din istoria noastră, a Maramureșului, a neamului românesc. A salvat de la degradare comorile, valorile și bogăția spirituală, îndeplinindu-și cu sârguință și sfințenie profesia la care a fost chemat.

De ce Mihai Dăncuș la EUROSCOLA? Nu doar pentru ca, la ceas de centenar pentru CNDV, să ne mândrim cu unul dintre absolvenții care i-au dus faima în țară și peste hotare, ci pentru lecția importantă de viață pe care ne-a dat-o: educația schimbă vieți. Te hrănește la propriu și la figurat, te ajută în situații de criză, te scoate din anonimat și te pune la un loc de cinste.

Daria Nicola COLOPELNIC,
clasa a IX-a B, CNDV

 

Lasă un comentariu