Share
În Baia Mare: Peste 2.500 de angajați din școlile maramureșene au scandat ”Nu cedăm!”

În Baia Mare: Peste 2.500 de angajați din școlile maramureșene au scandat ”Nu cedăm!”

Peste 2.000 de angajați din unitățile de învățământ preuniversitar din județ au participat astăzi, 8 iunie, la un marș de protest al tăcerii și al demnității, organizat de Sindicatul Liber din Învățământ Maramureș, marșul încheindu-se cu pichetarea Instituției Prefectului.

Aceștia au parcurs un traseu de circa doi kilometri pe principalele artere ale municipiului Baia Mare: Casa de Cultură a Sindicatelor – strada Culturii – bulevardul București (Regele Mihai I) – bulevardul Unirii – strada Progresului – strada Culturii – Piața Revoluției – Instituția Prefectului.

În fața Instituției Prefectului, sindicaliștii au scandat la unison ”Nu cedăm!” anunțând, categoric, continuarea grevei generale, declanșată în data de 22 mai.

”Cea mai importantă revendicare este noua Lege a salarizării care urmează să se aplice începând cu ianuarie 2024. Aceasta este miza cea mai mare pentru că nu mai vrem să fim umiliți, nu mai vrem să mergem în instanță și nu mai vrem ca banii noștri să fie eșalonați. Suntem în a 11-a zi de grevă și nu cedăm pentru că, uniți, suntem puternici. Procentul participanților la grevă n-a scăzut; e în continuare 80% și în Maramureș și la nivel național. Suntem prea mulți și n-au cum să suspende contractele individuale de muncă la toată lumea. Tot noi vom încheia și mediile și acest an școlar și ne vom întoarce la locurile noastre de muncă, dar trebuie să știm în ce condiții”, a subliniat în fața mulțimii prof. Ioana Petreuș, președintele SLI MM.

Totodată, prof. Ioana Petreuș a adus în discuție o adresă comună a celor două federații (FSLI și ”Spiru Haret”) transmisă unităților de învățământ, în care sunt menționate rezultatele negocierilor și viitoare modificări ale contractului colectiv de muncă: majorarea salariilor personalului didactic și didactic auxiliar între 17% și 25%, în funcție de încadrare, și majorarea salariilor pentru personalul nedidactic cu sume cuprinse între 230-280 lei lunar, la care se adaugă procentul de 9% prevăzut de actuala lege a salarizării.

”Printre drepturile prevăzute în noul Contract colectiv de muncă: plata indemnizației de hrană în zilele libere; zile libere plătite – 5 iunie și 2-3 zile pentru îngrijirea sănătății copilului și proceduri medicale; analize medicale gratuite și decontare ochelari; concediu fără plată, 1 an, o dată la 10 ani, pentru personalul auxiliar și nedidactic, a informat prof. Ioana Petreuș.

Marșuri similare de protest, precum cel de astăzi din Baia Mare, au avut loc în mai multe orașe din țară, urmând ca mâine, 9 iunie, în București, peste 20.000 de angajați din Educație să participe la un nou miting.

”Am răbdat prea mult, am ajuns prea departe, după 18 ani îndrăznim, deci greva generală continuă”, a comunicat prof. Ioana Petreuș.

La ambele acțiuni de protest de azi au participat reprezentanți ai Asociației Elevilor Maramureș.

Greva generală declanșată la nivel național în data de 22 mai este, în continuare, susținută de 80% dintre membrii de sindicat din școlile maramureșene.

În țară, peste 134.000 de profesori, personal nedidactic și auxiliar sunt în grevă.

Foto: Tudor Teremtuș


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.1 Comentariu în această postare

  1. Bine ma ca vreti bani….de ce nu mergeti sa lucrati altceva….eu dak nu imi convine un job asta fac….e plina piara de locuri de munca…Aaa sriti de ce nu mergeti..??ca e fain sa fi bugetar….lucri putin …poate chiar f putin…nu raspunzi….dar iei bani….nai o scala de performanta sau una la care raspunzi…cel putin nu una serioasa ..ci doar una de ochii lumii..care nui place??!!
    ACASAAAAAA!!!!NU GREVA!!ACASAAA!!

    Răspunde

Lasă un comentariu