Share
Cronica – și explicațiile – unui boicot ratat la simularea examenelor naționale

Cronica – și explicațiile – unui boicot ratat la simularea examenelor naționale

La startul zilei, sindicaliștii din învățământul maramureșean erau optimiști, mizând pe boicotarea simulării examenelor naționale în 70% din unitățile școlare. ”O situație exactă va fi cunoscută în cursul acestei zile, pentru că în unitățile de învățământ sunt și nemembri de sindicat sau persoane care nu au semnat pentru referendum” – preciza Ioana Petreuș, președintele Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Maramureș. Socoteala din teren nu s-a potrivit cu cea din referendum.

Din informațiile transmise de colegi, în nicio unitate școlară din județul Maramureș nu s-a boicotat simularea examenelor naționale. Încercăm să ne mobilizăm, poate reușim, pentru proba de matematică. Din discuțiile cu liderii din unitățile școlare am identificat câteva motive pentru care nu a reușit boicotarea: directorii au înlocuit comisiile cu profesori din unitățile care nu au efectuat referendumul, cu nemembri de sindicat sau chiar cu membri care și-au asumat prin semnătură neparticiparea la simulare. Colegii s-au retras când au aflat situația la nivel național: au efectuat referendumul 1000 de unități din aproximativ 6000, au fost insistențe din partea directorilor, iar colegii au cedat, chiar dacă au răspuns cu DA la referendum”.

Reprezentanții SLI Maramureș își susțin în continuare cauza. ”Cu liderii naționali nu s-a negociat nimic, ci doar li s-au prezentat grilele, fără a avea termen de comparație cu ceilalți bugetari. În urma majorării de 20% de la 1 martie, cel mai mare salariu din învățământul preuniversitar va fi de aproximativ 3000 de lei, comparabil cu al personalului auxiliar (șofer, femeie de serviciu) din administrația locală. Majorarea nu este prevăzută și pentru personalul nedidactic. Dacă ministrul Educației face caz de faptul că unele cadre didactice din preuniversitar fac cerere de prelungire a activității, trebuie să știe că o fac pentru că pensia este prea mică”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu